Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Περισσότεροι από 6000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε όλο το κέντρο της Αθήνας, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την Αστυνομία, από το βράδυ της Τετάρτης, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Τα αστυνομικά μέτρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ, είναι ίσως τα πλέον έντονα των τελευταίων ετών, λόγω και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας και το σύνολο της μάχιμης δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, που αριθμεί περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, θα είναι στον δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18/11/2014, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

Ήδη, από χτες το βράδυ έχουν κλείσει οι πόρτες της Νομικής, της Πρυτανείας και της ΑΣΟΕΕ, ενώ με αίτημα των πρυτανικών Αρχών, δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούν τα ιδρύματα εξωτερικά.

Σημειώνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Νομικής και της Φιλοσοφικής έχουν ανακοινώσει απόφασή τους για κατάληψη της Νομικής, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η σχολή, με δική τους περιφρούρηση, ενώ σήμερα αναμένεται ανάλογη απόφαση και για την ΑΣΟΕΕ.

Ωστόσο η προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης στη Νομική, σήμερα το πρωί, εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, ενώ αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, παραμένουν συγκεντρωμένοι περίπου 300 φοιτητές στον παράδρομο της οδού Ακαδημίας, σε ένδειξη συμπαράστασης, εκτός των άλλων και στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και του Πολυτεχνείου, οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη συνέχεια θα μεταβούν και αυτοί στην οδό Ακαδημίας, για να ενωθούν με τους φοιτητές.

Η ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών
Ανακοίνωση για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11. Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών».

«Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ