Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

H αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε πραξικοπηματική απόφαση Μεϊμαράκη - Μεγάλη ένταση στη Βουλή (live εικόνα).

Την αποχώρηση του κόμματος του από την συζήτηση της Ολομέλειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι τρέμει στην δυνατότητα να ενημερωθεί επί της ουσίας ο ελληνικός λαός για το τριπλό εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, όπως είπε, που διαπράττεται με το νομοσχέδιο. Επίσης πρόσθεσε ότι μετά όλη αυτή τη διαδικασία, ο υπουργός των Οικονομικών δεν θα έχει την στήριξη της εμπιστοσύνης των βουλευτών.

Η απόφαση του Β.Μεϊμαράκη να παραπέμψει την απόφαση στην Ολομέλεια, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής, προκάλεσε την αντίδραση του Αλ.Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε μομφή κατά του προεδρείου του Σώματος και αποχώρησε μαζί με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.

Αυτήν την ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το παρασκήνιο της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη κομματικών στελεχών και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ενώ οι πρώτες σκέψεις γύρω από την τακτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, αντηλλάγησαν χθες.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε έντονη δυσφορία , όχι μόνο για την απόφαση της κυβέρνησης να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και για το γεγονός, ότι το θέμα των τραπεζών, μείζων για τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τελείως υποβαθμισμένο από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς απέφευγε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην βουλή. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα, πέρα από τα όσα δημόσια έθεσε ο κ. Τσίπρας, έγινε για μια σειρά λόγους, οι κυριότεροι εκ οποίων είναι ότι πρέπει το θέμα των τραπεζών να αναβαθμιστεί στην δημόσια συζήτηση, ενώ τονίστηκε ότι αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας που δυσφορούν με την στάση του κ. Στουρνάρα θα ήταν δύσκολο να τον υπερασπιστούν κατά την σχετική συζήτηση.

Επίσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ήταν αναγκαίο να σταλεί ένα μήνυμα της βουλής προς τους δανειστές, ενόψει των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, ότι δεν είναι δυνατό να αγνοούνται κορυφαία ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό λαό και να θέτουν συνεχώς εκβιαστικές ημερομηνίες για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά και νέους όρους. Σε όλα αυτά, αναφέρει κομματική πηγή «θα έπρεπε να μπει ένα φρένο και αυτό μπορούσε να συμβεί με την πρόταση δυσπιστίας».

Διαβάστε περισσότερα: 

Προσωρινό «μπλόκο» στο Πολυνομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυνομοσχέδιο

O Στουρνάρας εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών;