Ροχανί: «Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις»

Ροχανί: «Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις»

Ο πρόεδρος του Ιράν ζητά από τις «μεγάλες δυνάμεις» να μην περιπλέξουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα να μην υπάρξουν «υπερβολικά αιτήματα» από τις μεγάλες δυνάμεις, τα οποία θα εγκυμονούσαν τον κίνδυνο να «περιπλακεί» η σύναψη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής κυβέρνησης.

«Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις (στη Γενεύη) επετεύχθη σημαντική πρόοδος, αλλά όλος ο κόσμος θα πρέπει να έχει κατά νου ότι τα υπερβολικά αιτήματα μπορεί να περιπλέξουν τη διαδικασία προς μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής», οι συνομιλίες για την οποία αναμένεται να ξαναρχίσουν την Τετάρτη, δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στις αρχές του μήνα, οι χώρες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) προσέγγισαν την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ιράν για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των κυρώσεων που πλήττουν την ιρανική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ξαναρχίσουν συνομιλίες την Τετάρτη για να εξετάσουν ένα κείμενο που τροποποιήθηκε από την Γαλλία.

«Κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία θα πληγεί η βούληση των πλευρών να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος κατά την συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Ροχανί «ευχαρίστησε τη Ρωσία για την θέση της στην Γενεύη», υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι ειρηνικές και υπό τον έλεγχο» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Κατά την συνομιλία αυτή, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι βλέπει μια «πραγματική ευκαιρία» για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα αυτό, ανέφερε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο