Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα

Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα

«Αν μας επιβληθούν νέες κυρώσεις, θα απαντήσουμε» το σαφές μήνυμα του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα μπορέσουμε να το αφήσουμε χωρίς απάντηση», είπε ο Ριάμπκοφ.

Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν χθες Παρασκευή έναν νόμο ο οποίος προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και θανατηφόρου εξοπλισμού.

Όμως η παράδοση όπλων —την οποία ζητεί έντονα το Κίεβο— παραμένει μια απόφαση στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα,  ο οποίος προς το παρόν την απορρίπτει.

Ο νόμος πάντως εγκρίνει τη χορήγηση στην Ουκρανία από την Ουάσινγκτον ειδών όπως αντιαρματικά βλήματα, μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών και ασυρμάτων, μεταξύ άλλων.

Το κείμενο ενεκρίθη χθες ομόφωνα από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων• για τεχνικούς λόγους, αναπέμφθηκε στη Γερουσία όπου αναμένεται να εγκριθεί ξανά και να σταλεί στον πρόεδρο Ομπάμα για κύρωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συναντώνται Κέρι και Λαβρόφ.  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του τη Κυριακή στη Ρώμη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χάρφ.

Οι συζητήσεις των δυο ανδρών θα συμπεριλάβουν τις «πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και την περιοχή, καθώς και τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στη δήλωσή της η Χαρφ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Θα συζητήσουν επίσης την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία», πρόσθεσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.