Ρωσία προς ξένες τράπεζες: Δεν θα φύγετε εύκολα, εκτός εάν…

Ρωσία προς ξένες τράπεζες: Δεν θα φύγετε εύκολα, εκτός εάν…
A police officer guards the entrance of the Russian Central Bank headquarters in downtown Moscow on July 21, 2023. The Russian Central Bank on July 21, 2023 hiked its key rate to 8.5 percent, a first since September last year, amid fears that a weakening ruble will drive up inflation in the country. "Inflation expectations have risen. Domestic demand trends and the depreciation of the ruble since the beginning of 2023 significantly amplify proinflationary risks," the central bank said in a statement. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) Photo: AFP
Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε όσα επιχειρηματικά σχήματα θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα

Η Ρωσία επιμένει να επιβάλλει αυξανόμενες κόστη για τις εταιρικές διασπάσεις από ξένες τράπεζες και τώρα απαιτεί από αυτές να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αν θέλουν να αποχωρήσουν από την αγορά.

«Έχουμε εκφράσει τη θέση μας, και είναι ακέραιη – θα είμαστε αυστηροί στο να αφήνουμε τις ξένες τράπεζες να φύγουν και αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Αλεξέι Μοϊσέεβ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, σε ένα φόρουμ την Παρασκευή.

Οι δυτικές χώρες και οι συμμάχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό, ως μέρος των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σχόλια του Μοϊσέεβ έρχονται, καθώς το καθεστώς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που προσπαθούν να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι περί τις 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι μειώνουν εθελοντικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, μόλις 535 από αυτές έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, όπως έχει διαπιστωθεί από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν προσπαθούν: Περισσότερες από 2.000 εταιρείες έχουν αιτηθεί έγκρισης για να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος ήταν αργή λόγω, μεταξύ άλλων, λογιστικών καθυστερήσεων.

Επίσης, η Μόσχα επιβάλλει στις εταιρείες, που επιθυμούν να αποχωρήσουν, ένα exit fee τουλάχιστον της τάξης του 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί να δωρίζουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό.

Η Raiffeisen Bank – η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται πάνω σε πώληση ή απόσχιση της τοπικής επιχείρησής της – τόνιζε χαρακτηριστικά στην αναφορά της για το πρώτο εξάμηνο που δημοσιεύθηκε στις 1 Αυγούστου: «Οι τοπικοί και διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».

Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας δανείζουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία

Ενώ οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους στη ρωσική αγορά, οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να καλύψουν το κενό.

Σύμφωνα με το Kyiv School of Economics, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας έχουν αυξήσει σημαντικά τις δανειοδοτήσεις τους στη Ρωσία, σε σημείο να έχουν υπερπολλαπλασιαστεί μεταξύ Φεβρουαρίου του 2022 και Μαρτίου του 2023.

Αυτή η κίνηση δείχνει τη διάθεσή τους να διευρύνουν την επιρροή τους στη ρωσική αγορά, την ίδια περίοδο που κάποιες δυτικές τράπεζες μειώνουν τις δραστηριότητές τους λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικών κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: