Η Ρωσία θέλει να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι

Η Ρωσία θέλει να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι

Η ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος «ανασταίνει» το πρόγραμμα προσσελήνωσης της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη δική της «έξοδο προς το Σύμπαν».  

Η Ρωσία προγραμματίζει να στείλει τον επόμενο άνθρωπο στο Φεγγάρι μέχρι το 2030. Παράλληλα, η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos, ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασία της με την NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για άλλα εννέα χρόνια.

Η Roscosmos είναι σήμερα η μοναδική από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες που πραγματοποιεί επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ύστερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος των Διαστημικών Λεωφορείων από την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος.

Η επέκταση της συνεργασίας έρχεται να καθησυχάσει τους φόβους που είχαν καλλιεργήσει αξιωματούχοι της ρωσικής Κυβέρνησης, σχετικά με μια πρόωρη απόσυρση της συμμετοχής της Ρωσίας στο διεθνές project, μέχρι το 2020. Η Ρωσία προγραμματίζει άλλωστε τη δημιουργία ενός νέου διαστημικού σταθμού το 2024, ο οποίος θα παρέχει στη Ρωσία «μια εγγυημένη πρόσβαση στο Σύμπαν».

Το ενδιαφέρον, όμως, έκλεψε η επίσημη ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του προγράμματος για την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Έναν στόχο που η προκάτοχός της, Σοβιετική Ένωση, είχε δει να πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον μεγάλο αντίπαλό της, τις ΗΠΑ, αφαιρώντας της το προβάδισμα για τη «μάχη του Διαστήματος».

Η ανακοίνωση της Roscosmos επιβεβαιώνει τις σχετικές διαρροές του 2012. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, στην πρώτη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν μη επανδρωμένες αποστολές που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης ενώ κάποιες από αυτές θα πραγματοποιήσουν προσσελήνωση.

«Κοντά στο 2030, το σχέδιό μας είναι να προχωρήσουμε σε επανδρωμένες πτήσεις στη Σελήνη», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Roscosmos.