Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει 

Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει 
Nouriel Roubini of New York University's Stern School of Business speaks during the Skybridge Alternatives (SALT) Conference in Las Vegas, Nevada May, 9, 2012. SALT brings together public policy officials, capital allocators, and hedge fund managers to discuss financial markets. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: BUSINESS EDUCATION)
Ο Νουριέλ Ρουμπινί είχε προβλέψει την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ, που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

Τη γνώμη πως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει εξέφρασε με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel o γνωστός -και διεθνώς καταχωρισμένος ως Dr Doom- οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.  

Αφού είπε πως θα προτιμoύσε να τον επικαλούνται ως Dr Realist, μίλησε για το Ιράν και την πορεία σύγκρουσής του με το Ισραήλ, για το ΝΑΤΟ και την πιθανότητα να συρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για το ότι η Κίνα, αργά ή γρήγορα, θα επιτεθεί στην Ταϊβάν, θέτοντας εν αμφιβόλω την παγκόσμια αγορά των ημιαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως ο Ρουμπινί είχε προβλέψει την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ, που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν;…

«Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, και στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο» σημείωσε ο Ρουμπινί και πρόσθεσε: «Φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% όλων των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% των ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν παγκόσμιο σοκ. Σήμερα βασιζόμαστε περισσότερο στους ημιαγωγούς παρά στο πετρέλαιο».

Αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping, στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που γίνεται δύο φορές ανά δεκαετία, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, εδραίωσε την εξουσία του και είπε ότι δεν θα αποποιηθεί ποτέ το δικαίωμα του έθνους του να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν. Όπως είπε, «δεν θα ανεχτώ καμία διαφωνία αν πάρω την απόφαση να τραβήξω τη σκανδάλη».

Μια «βαθιά ύφεση»

Φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ένα πιθανό σοκ στην Ταϊβάν είναι μόνο μερικά από τα πράγματα για τα οποία ανησυχεί ο Roubini. Παρότι οι ηγέτες «πρέπει να ασχοληθούν με τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν φροντίσουν το Ιράν και το Ισραήλ ή την Κίνα», είπε στο Der Spiegel, «οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τον πληθωρισμό και την ύφεση, δηλαδή τον στασιμοπληθωρισμό».

Ο οικονομολόγος είπε πρόσφατα ότι τυχόν ισχυρισμοί για ήπια προσγείωση στην οικονομία είναι «παραληρητικοί». «Θα έχουμε μια άσχημη ύφεση, στασιμοπληθωρισμό και μια άλλη σοβαρή οικονομική κρίση.

Οι κεντρικές τράπεζες, υποστήριξε, δεν έχουν καλές επιλογές σε αυτό το σημείο.

Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να «εξαφανιστούν» και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενοι μια ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δυστυχώς, είμαστε σε ένα σημείο που… ανάθεμα αν το κάνεις, ανάθεμα… αν δεν το κάνεις» είπε ο Ρουμπινί. «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγουμε. Εάν καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, θα έχετε ύφεση και οικονομική κρίση. Και αν δεν καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, θα έχετε εκτίναξη του πληθωρισμού, στασιμοπληθωρισμό ή ακόμα μια οικονομική κρίση».

Όπως έγραψε σε ένα άρθρο των New York Times αυτόν τον μήνα, θα υπάρξουν τεράστιες αθετήσεις πληρωμών και διαδοχικές χρηματοοικονομικές κρίσεις παγκοσμίως! Είχε κάτι θετικό να πει; Ναι. Η επένδυση σε ακίνητα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι μια έξυπνη κίνηση.

Σε τελική ανάλυση, «μεγάλο μέρος των ΗΠΑ θα γίνει… υποβρύχιο ή μη βιώσιμο λόγω της ζέστης, της ξηρασίας, των πυρκαγιών ή άλλων καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή» κατέληξε.