Samsung: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών το τρίτο τρίμηνο

Samsung: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών το τρίτο τρίμηνο
Photo:

Ο βραχιόνας των επεξεργαστών της Samsung αποδείχθηκε «χρυσός» για τα αποτελέσματά της.

Εντυπωσιακή αύξηση λειτουργικών κερδών σημείωσε η Samsung το τρίτο τρίμηνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα ο τεχνολογικός κολοσσός είδε τα λειτουργικά του κέρδη να αυξάνονται κατά 20,9% στα 15,4 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα το 2017, ενώ τα έσοδά της συνολικά ενισχύθηκαν 5,5% στα 57,5 δισ. δολάρια.

Η θετική αυτή επίδοση εν πολλοίς οφείλεται στον βραχίονα επεξεργαστών της Samsung, o oποίος συνεισέφερε στον όμιλο λειτουργικά κέρδη ύψους 12 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, ο βραχίονας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας είχε μία περιστολή κερδών κυρίως λόγω στάσιμων πωλήσεων κινητών.

Γι’ αυτό ευθύνεται η όξυνση του ανταγωνισμού στα προϊόντα με χαμηλή και μέση τιμή. Επιπλέον, ο νοτιοκορεατικός όμιλος δήλωσε ότι περικόπτει δραστικά τις κεφαλαιακές του δαπάνες. Η ελάττωση των κεφαλαιακών δαπανών το τρίτο τρίμηνο φθάνει το 27% στα 31,8 τρισ. γουόν, δηλαδή στα 28 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με τα 43,4 τρισ. γουόν, δηλαδή 38,03 δισ. δολάρια, το 2017. Η Samsung προειδοποίησε ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς τα κέρδη θα είναι συγκριτικά χαμηλότερα.

Ειδικότερα, ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας ανέφερε ότι αναμένει το τέταρτο τρίμηνο ελάττωση των κερδών σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας της ασθενέστερης ζήτησης επεξεργαστών και των διογκωμένων δαπανών προώθησης και διαφήμισης προϊόντων κατά τη διάρκεια των εορτών στο τέλος του χρόνου. «Ατενίζοντας το προσεχές μέλλον και συγκεκριμένα την επόμενη χρονιά, αναμένουμε πως τα κέρδη μας θα είναι μειωμένα το πρώτο τρίμηνο του 2019 για λόγους εποχικούς, αλλά μετά, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών του επιχειρείν, θα βελτιωθούν», αναφέρει η Samsung.

Οι τιμές σε ορισμένους επεξεργαστές έχουν ήδη υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας και πλέον, ενώ οι ανταγωνιστές (Toshiba, Hynix κ.ά.) ετοιμάζονται για νέες γραμμές παραγωγής το 2019. Aναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της Samsung λόγω μειωμένων τιμών στους επεξεργαστές θα υποχωρήσουν 4% από τα κέρδη-ρεκόρ του τρίτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπερπροσφορά επεξεργαστών θα εξακολουθήσει. Παρά ταύτα, η Samsung θέλησε να κατευνάσει τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν πως επίκειται δραστική κάμψη στην αγορά επεξεργαστών. Ο όμιλος επισημαίνει ότι η ζήτηση για επεξεργαστές από διακομιστές, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών δεδομένων βάσει λογισμικού, αυξάνεται πολύ γρήγορα. «Μπορεί να ξαναδούμε αλλαγές στις τιμές των προϊόντων, αλλά κατ’ ουσίαν η ζήτηση για επεξεργαστές είναι πολύ δυναμική», παρατηρεί, τέλος, ο Τζουν Σουόν, πρώτος αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ επεξεργαστών της Samsung.