To γερμανικό σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

To γερμανικό σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο που περιλαμβάνει και έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας με 20 δισ. ευρώ. 

Με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους να έχει απορριφθεί από το Βερολίνο και την Κομισιόν και την ελληνική πλευρά να μη θέτει τέτοιο ζήτημα επισήμως, πλέον το πιο πιθανό σενάριο για ελάφρυνση του χρέους είναι αυτό της επιμήκυνσης με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ της Κυριακής», το σχέδιο που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιλαμβάνει επιμήκυνση ως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ESM ύψους 15-20 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014 – 2015.

Διαβάστε ακόμη: «Φωτιές» άναψε η Eurostat για το πλεόνασμα

Η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο Σόιμπλε δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό και δεν απαιτείται νέα δανειακή σύμβαση, αλλά η επέκταση της παλαιάς, η οποία ούτως ή άλλως λήγει το 2016.  Σαν αντάλλαγμα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα της απελευθέρωσης των αγορών, κάτι σαν ρήτρα μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική πλευρά άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί νέα εισπρακτικά και δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες για τόκους και χρεολύσια μειώνονται κατά 3,5-4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση διευκολύνεται δημοσιονομικά και πλέον θα μπορεί να κατευθύνει πόρους σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάκαμψης και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Στο ίδιο σενάριο για την Ελλάδα είχε αναφερθεί πριν λίγε μέρες και το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, το επόμενο δάνειο στην Ελλάδα είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου στα δάνεια του πρώτου προγράμματος.

Η βοήθεια, η οποία θα εξετασθεί από τους πολιτικούς τον Μάιο ή Ιούνιο, πιθανόν θα περιλαμβάνει επίσης ένα δάνειο ύψους μεταξύ 13 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Bloomberg: Επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας στα 50 χρόνια