«Σχέδιο Μάρσαλ» για την την επόμενη μέρα προωθεί η Ουκρανία

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την την επόμενη μέρα προωθεί η Ουκρανία

Η ουκρανική κυβέρνηση διαμηνύει πως οι πόροι του ΔΝΤ δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μετά τις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές.

Έκκληση σε ιδρύματα και δωρητές από χώρες της Δύσης απηύθυνε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς αναζητά εναγωνίως πόρους για την ανοικοδόμηση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν υποστεί καταστροφές στις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους αυτονομιστές.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σήμερα στους υπουργούς του ότι τα προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν εκπληρωθεί και πιστεύει πως η Ουκρανία σύντομα πρόκειται να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία έλαβε την πρώτη δόση, ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από 3 δισεκ. δολάρια, τον Μάιο στο πλαίσιο ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε με στόχο να βοηθήσει την χώρα να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό της και να διευθετήσει ένα μεγάλο ξένο δάνειο.

Ωστόσο, το Κίεβο ανέφερε στους διεθνείς δωρητές χθες στις Βρυξέλλες ότι το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ δεν επαρκεί για επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη εξαιτίας της «εξάντλησης» της οικονομίας που προκάλεσαν οι συγκρούσεις με τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές όπου επικρατούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί.

Ένας Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση χθες στους διεθνείς δωρητές στις Βρυξέλλες να στηρίξουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, το οποίο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε ένα συνέδριο δωρητών που αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα σήμερα ο Γιατσενιούκ υποστήριξε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια για να εγκαταστήσει λειτουργικές υποδομές στα σύνορα με τη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιτρέπει σε μαχητές από τη Ρωσία να διασχίσουν τα σύνορα μεταφέροντας στρατιωτικό και υλικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τους αντάρτες.

Επιπλέον η Ουκρανία θα ήθελε να ανταπεξέλθει σε ένα κόστος που υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια γρίβνα (περίπου 700.000 δολάρια) για την ανοικοδόμηση δρόμων και γεφυρών, για την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τις εργασίες επισκευής πολλών δημοσίων κτιρίων περιλαμβανομένων σχολείων.

Ο Γιατσενιούκ επισήμανε ότι η Ουκρανία θα ήθελε επίσης δωρητές προκειμένου να βοηθήσουν να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα «ανοικοδόμησης μετά τις συγκρούσεις» με στόχο να ανακάμψει οικονομικά η περιφέρεια του Ντονμπάς, της οποίας οι σημαντικές βιομηχανίες χάλυβα και γαιανθράκων, μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης στις συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Ο Γιατσενιούκ αναμένεται αργότερα σήμερα να συναντηθεί με κλιμάκιο του ΔΝΤ που αξιολογεί τις οικονομικές επιδόσεις της Ουκρανίας από την 24η Ιουνίου.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις και με επιτυχία να εκταμιεύσουμε τη δεύτερη δόση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία

Εκεχειρία υπό όρους δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος