Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για τον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας

Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για τον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας
epa10202971 The Liquid Natural Gas (LNG) Terminal on the islet of Revithoussa, Greece, 21 September 2022 (issued 24 September 2022). The Revithoussa station is one of three sources supplying the National Natural Gas Transmission System, and one of the key energy infrastructures of Greece. The terminal’s three tanks have a total storage capacity of 225,000 m3 LNG, with a regasification rate of 1400 m3/h. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O ΔΕΣΦΑ καθιερώνει νέο μοντέλο δημοπρασιών αερίου.

Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας σε ορίζοντα 15ετίας πραγματοποιεί από εφέτος ο ΔΕΣΦΑ, αντί για 5ετία που ήταν μέχρι σήμερα το όριο. Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφεραν στελέχη του Διαχειριστή σε σχετική εκδήλωση, οι χρήστες του σταθμού που είναι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. εταιρείες προμήθειας αερίου, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορούν αντίστοιχα να συνάψουν συμφωνίες προμήθειας αερίου μεγαλύτερης διάρκειας με τους παραγωγούς, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες τιμές. Χρήστες του σταθμού είναι επίσης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρήσεις από γειτονικές χώρες που αναζήτησαν προμήθειες αερίου μέσω Ελλάδας προκειμένου να βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού ή/και να υποκαταστήσουν τις ποσότητες ρωσικού αερίου που έφυγαν από την αγορά.

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση για αέριο μέσω Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες της περιοχής δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο καθεστώς της εξάρτησης από έναν προμηθευτή που ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις πριν τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν ανά έτος. Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το 2024 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Πάντως για το 2024 (αλλά και το 2025-2026) το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας του σταθμού έχει ήδη δεσμευθεί, στο πλαίσιο των δημοπρασιών πενταετούς ορίζοντα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: