Σε νομικό «κενό» τρία εκατ. Ευρωπαίοι στη Βρετανία μετά το Brexit

Σε νομικό «κενό» τρία εκατ. Ευρωπαίοι στη Βρετανία μετά το Brexit
epa05408713 (FILE) A file picture dated 22 February 2016 shows British Pounds in London, Britain. The British Pound Sterling on 05 July 2016 dropped to its lowest level in three decades in reaction to the 23 June's referendum in which Britons voted to leave the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πτώση καταγράφει αυτή τη στιγμή η στερλίνα.

Σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία μετακίνησης, τη στέγαση, αλλά και τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλειας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περί τα τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει της νομοθεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τον περιορισμό της μετανάστευσης μετά το Brexit.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, την οποία συνέταξε η μεικτή επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (JCHR), περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία θα βρεθούν μετά το Brexit σε νομικό «κενό».

Πτώση καταγράφει η στερλίνα

Πτωτικά κινείται σήμερα η στερλίνα αφού το βρετανικό κοινοβούλιο προσπάθησε να εξασφαλίσει τον έλεγχο επί της διαδικασίας του Brexit για μία ημέρα, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι βουλευτές μπορούν να τερματίσουν το αδιέξοδο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά ενισχύοντας επίσης και τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο για μια σειρά εναλλακτικών του Brexit, δίνοντας στους βουλευτές την ευκαιρία να δείξουν εάν μπορούν να συμφωνήσουν σε στενότερες σχέσεις με τις Βρυξέλλες- και μετά να προσπαθήσει να πιέσει την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει τονίσει ότι δεν θα εφαρμόσει καμία πρόταση που είναι αντίθετη στην δέσμευσή της για μια «καθαρή» έξοδο από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές, μια προοπτική υπέρ της οποίας τάσσονται και οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί.

Η λίρα διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,3180 δολάριο, σημειώνοντας πτώση 0,14%, έχοντας ανέλθει στο 1,3224 δολάριο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Έναντι του ευρώ ήταν αμετάβλητη στις 85,80 πένες.