Σενάριο για Δήμα ως πιθανού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας

Σενάριο για Δήμα ως πιθανού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας

Γιατί μια πιθανή υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη δείχνει να χάνει έδαφος.

Τις τελευταίες μέρες αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται «ανοιχτοί» στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενός προσώπου από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Ένα από τα ονόματα που αναφέρεται ως πιθανού υποψηφίου είναι αυτό του Σταύρου Δήμα.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι γνώστες της «προεδρικής αριθμητικής», όπως ο Α.Λοβέρδος, εκτιμούν ότι οι δυσκολίες του κ. Κουβέλη να συγκεντρώσει το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σε συνδυασμό με τις αποστάσεις απέναντι στην υποψηφιότητά του που αναμένεται να κρατήσουν αρκετοί δεξιοί βουλευτές οδήγησαν τη συζήτηση στο όνομα του κ. Δήμα.

Ο ίδιος ο πρώην επίτροπος θεωρεί πρόωρη κάθε σχετική αναζήτηση. Αναγνωρίζει ότι πολλά άλλα πρόσωπα είναι κατάλληλα για το αξίωμα και μπορεί να εμφανιστούν ως τον Φεβρουάριο.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο μιας μη πολιτικής υποψηφιότητας, όπως είχε αναφέρει στο Reuters o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Παράθυρο» συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ από Κουβέλη
Στο μεταξύ ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, η εκτίμηση μου είναι ότι δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο» δηλώνει στην Realnews ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Τονίζει πως σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, «δεν χωρούν οι συντηρητικές πολιτικές και η ΝΔ” ενώ τάσσεται υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας «θα αναζητήσουμε συμπτώσεις με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας και τη ριζοσπαστική Αριστερά».

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «αν απεγκλωβιστεί από τις ασκούμενες πολιτικές που σήμερα συνυπηρετεί, μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η πορεία των 110 ημερών
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου 2015.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μπροστά του ορισμένους κρίσιμους σταθμούς, όπως η κατάθεση την επόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου θα υπάρχει κωδικοποίηση των φοροελαφρύνσεων, η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 10-12 Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, η ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου και οι ενδιάμεσες συνεδριάσεις του Eurogroup.

Διαβάστε ακόμη: 

Μη πολιτικό πρόσωπο για Πρόεδρος η λύση για την κυβέρνηση;