Το μέλλον της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι εδώ

Το μέλλον της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι εδώ

Δείτε ποιοι κέρδισαν το  Social Impact Award 2014 και υπόσχονται να αλλάξουν την Ελλάδα. 

Κοινωνική επιχειρηματικότητα (Πιάσε κόκκινο). Αυτές είναι οι δύο πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις τον τελευταίο καιρό.

Τι είναι, όμως, πραγματικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα; Και ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί που αντί να κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον (σε ελεύθερη μετάφραση: οικονομικό συμφέρον) λένε «ναι» στην εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη στην Κοινωνική Οικονομία.

Ποιοι είναι αυτοί που βάζουν ως αρχικό στόχο την ένταξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και την προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος;

Το Social Impact Award έδωσε χθες, Τετάρτη 21 Μαΐου την απάντηση. 

Το SIA ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει και να προετοιμάσει τους νέους που θέλουν να πραγματοποιήσουν την δικιά τους κοινωνική επιχείρηση και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 8 χώρες και παροτρύνει τους νέους να ακολουθήσουν το ένστικτό τους και  τα συναισθήματα τους, να δομήσουν την ιδέα τους και να την κάνουν πραγματικότητα.

Χθες όλες οι χώρες αυτές κλήθηκαν να επιλέξουν τους νέους, που θα «αλλάξουν» το μέλλον. 

Τρεις μήνες δουλειάς, 8 workshops που έδωσαν στους συμμετέχοντες το κίνητρο αλλά και τις γνώσεις που χρειάζονταν. Τρεις μήνες για να γνωρίσουν κόσμο και να διαδώσουν τις ιδέες τους. Τρεις μήνες που έφτασαν στο τέλος τους.

Με αρχή 4 βασικούς πυλώνες (έμπνευση, εκπαίδευση, networking και υποστήριξη) το SIA δίνει το βήμα στους νέους για να τολμήσουν. Και σε όλο αυτό το ταξίδι, η Αλεξία Βασδέκη -project manager- ήταν εκεί για να τους στηρίξει.

Στο πλάι της είχε τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΤΕ – Cosmote, Βρετανικό Συμβούλιο και το Ίδρυμα Κόκκαλη.

Η κ. Ράνια Σουλάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΕΛΠΕ, μίλησε για το SIA και για το πως μια εταιρεία του βεληνεκούς των Ελληνικών Πετρελαίων πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα.

Η κ. Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της COSMOTE, μίλησε για το «στοίχημα» που κέρδισε το SIA κάνοντας μια εταιρεία που έτρεξε το δικό της πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας (COSMOTE StartUp), να στηρίξει τον θεσμό.

Τέλος, ο Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε ενθουσιασμένος που συμμετείχε. Μια αβίαστη απόφαση, αφού περιμένει να δει ποιοι θα είναι η «εκφραστές» της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – μιας λέξης που ακούγεται τα τελευταία χρόνια στον κόσμο και που πλέον ήρθε και στην Ελλάδα.

Οι τρεις τους ανακίνησαν τις νικητήριες ομάδες.Οι 3 ομάδες που βραβεύτηκαν με το Social Impact Award 2014 είναι το Ownfunding που ψηφίστηκε από το community voting, το Blood-e και το Filisia τα οποία επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή.

Το Ownfunding αποτελεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει εργαλεία σε επιχειρηματίες που θέλουν να βρουν το κεφάλαιο για να ξεκινήσουν το δικό τους startup και παρουσιάζει επενδυτές με επικερδείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο κάθε χρήστης στο Ownfunding είναι είτε δημιουργός είτε επενδυτής, και μέσα από την πλατφόρμα μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή. Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο ανταμοιβής κατά την άντληση κεφαλαίων, προσφέρει επίσης crowdfunding μετοχών.

Το Blood-e αποτελεί μια καινοτόμα υπηρεσία που καλύπτει τη μετάγγιση αίματος στα νοσοκομεία. Με το πάτημα ενός κουμπιού τα νοσοκομεία ενημερώνουν τους πλησιέστερους και συμβατούς εθελοντές μέσα από μια βάση δεδομένων για το αίμα που χρειάζεται. Τα προσωπικά τους στοιχεία δε θα δημοσιεύονται πουθενά ενώ θα ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία.

Το Filisia ασχολείται με διαδραστικές εφαρμογές με άξονα τη μουσική που είναι προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τους βοηθούν στη διαδικασία αποκατάστασής τους. Τα συστήματα αυτά υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα από αλληλεπιδράσεις και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε χρήστη.

Ένας κύκλος έκλεισε με τη λήξη του SIA 2014 και ένας άλλος ανοίγει με την ένταξη των τριών ομάδων στην κοινότητα του Impact Hub Athens.

credit photos: B8 creative commons BY SA​

Διαβάστε ακόμα:

Βραβεία «Καινοτομίας και Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας»

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη μέσα από τα μάτια των φοιτητών

Social Impact Award: Η ιστορία γράφεται στα ελληνικά