Η σίγουρη και αισιόδοξη κυρία της Fed

Η σίγουρη και αισιόδοξη κυρία της Fed

To στίγμα της πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε η Τζάνετ Γέλεν.

Καλά προετοιμασμένη και προσεκτικά ισορροπημένη στις κουβέντες της, η Τζάνετ Γέλεν απαντούσε επί δυο ώρες στις ερωτήσεις των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, πριν από την ψηφοφορία που θα κρίνει τον διορισμό της στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, αλλά η ανάκαμψη είπε δεν είναι ακόμα ικανοποιητική ώστε η Fed να αποσύρει το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης, γνωστό και ως «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing). Στην ουσία δηλαδή, την μαζική εκτύπωση νέου χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ακινήτων, ομολόγων, μετοχών ή και τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και την τόνωση της αγοράς.

«Πρέπει να κάνουμε κι άλλα βήματα για να κερδίσουμε το έδαφος που χάσαμε στην διάρκεια της κρίσης και της ύφεσης» είπε και πρόσθεσε: «η ανεργία έχει μειωθεί από το 10% στην κορύφωση της, αλλά όντας στο 7,3% τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας και η οικονομία δεν αποδίδουν ακόμα ανάλογα με τις δυνατότητες τους, ενώ ο πληθωρισμός είναι κάτω από το στόχο της Fed, που είναι το 2%».

Διαβάστε ακόμη:Από την «πίσω πόρτα», στο τιμόνι της FED

Η τοποθέτηση της Γιέλεν δέχθηκε την κριτική των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που δήλωσαν ανήσυχοι για τις ανεπιθύμητες συνέπειες της πολιτικής της Fed, που έχει στόχο να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ τα επιτόκια. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και εξαρτώνται υπερβολικά πολύ από το πρόγραμμα στήριξης, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν νέες «φούσκες» στην αγορά ακινήτων, για παράδειγμα, ή τις μετοχές.

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, ωστόσο, η στάση των Ρεπουμπλικανών ήταν πολύ μετριοπαθής, και η κατάθεση της έληξε με επαίνους για την «ειλικρίνεια και την διαφάνεια» της. Αυτό είναι ένδειξη για τους αναλυτές ότι είναι σχεδόν σίγουρη η υπερψήφιση της υποψηφιότητας της και η ανάληψη του αξιώματος από τον Μπεν Μπερνάνκι, όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία στην επιτροπή- όπου οι Δημοκρατικοί έχουν 12 από τις 22 έδρες- μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα, και είναι η έγκριση της εκεί είναι απαραίτητη προκειμένου η υποψηφιότητα της να προωθηθεί μετά στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ο διορισμός της θα είναι κι ένα σημάδι για τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα στήριξης δεν θα τερματιστεί μεσοπρόθεσμα, παρά τις όποια κριτική από τα άλλα μέλη της Fed. Για να τους καθησυχάσει, τόνισε στην κατάθεση της ότι αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ’αόριστον υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα έχει πλήρη επίγνωση ότι το πρόγραμμα έχει εκτός από οφέλη και κόστος.