«Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Σάββατο»

«Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Σάββατο»
epa06255851 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) talks to European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici (R) at the start of the Finance Ministers meeting in Luxembourg, 10 October 2017. The Council is expected to approve a new system for resolving double taxation disputes. EPA/JULIEN WARNAND

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε συμφωνία για δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το Σάββατο», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, λόγω της «επισκόπησης των δαπανών».

Από το συνολικό ποσό, τα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ενώ τα 80 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση επιθυμεί να τα διαθέσει για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, το θέμα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά θα συζητηθεί το Σάββατο, κατά τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο χρηματοπιστωτικό τομέα έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος και έχουν απομείνει μόνο κάποια τεχνικά θέματα. Όπως είπε, υπήρχε σε μεγάλο βαθμό συμφωνία στα θέματα του ΤΧΣ, των “κόκκινων” δανείων και της σειράς προτεραιότητας που θα έχουν οι πιστωτές κατά τη ρύθμιση δανείων.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να κλείσουν όσο πιο πολλά μέτωπα γίνεται έως το Σάββατο. Τότε θα λάβει χώρα ένας συνολικός γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξει η συνολική συμφωνία που θα οδεύσει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Την Παρασκευή αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Διαβάστε ακόμη: Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία με τους θεσμούς δίνουν τον έλεγχο στο ΔΝΤ