Συμφωνούν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες στον ευρωπαϊκό φόρο

Συμφωνούν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες στον ευρωπαϊκό φόρο

Υπέρ του ενιαίου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τάχθηκαν τα δύο κόμματα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Κοινό σημείο φαίνεται πως βρήκανε τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επιβολή ενός ενιαίου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που είναι ο κύριος διαπραγματευτής των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα σχέδια 11 εκ των κρατών μελών της Ε.Ε. να επιβάλουν στις τράπεζες, στους χρηματιστές και σε άλλους παράγοντες των αγορών φορολογία που μπορεί να ανέρχεται ετησίως στα 35 δισ. ευρώ -εν μέρει ως αντίβαρο για τα χρήματα που κλήθηκαν να καταβάλουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- συναντά σθεναρές αντιδράσεις από ορισμένα μέλη που απεύχονται την επιβολή της φορολογίας αυτής, όπως η Βρετανία. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριζαν πρόσφατα πως ο φόρος αυτός είναι πρακτικά ανέφικτος.

«Είναι αρκετά σαφές πως υφίστανται διαφορετικές οπτικές γωνίες μεταξύ των 11 κρατών που επιθυμούν την εφαρμογή του φόρου, εντούτοις αμφότερες οι παρατάξεις συμφωνήσαμε σήμερα πως θέλουμε να τεθεί εν ισχύ ο φόρος αυτός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε ο Σουλτς.

Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνη για τη Γερμανία η αστάθεια στην Ευρώπη

Οι δύο παρατάξεις έχουν συντάξει μία πολιτική θέση που προτάσσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει δράση για τη δημιουργία μίας «στιβαρής ενιαίας Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα παράσχει τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ομογνωμία που επιτεύχθηκε στις αρχές τις εβδομάδας, αποτελεί «ένα σαφές σημάδι πως θέλουμε να φέρουμε εις πέρας το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο Μάρκους Φέρμπερ, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνολικά 77 αντιπρόσωποι από τις δύο πλευρές ξεκίνησαν τον γύρο των επίσημων επαφών τους από την περασμένη εβδομάδα, αποβλέποντας στη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα Χριστούγεννα.  Δεκαέξι ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί για να επιτύχουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στις πολιτικές των δύο πλευρών σε μία πλειάδα από θέματα, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες