Συμβιβασμός 100 εκατ. δολαρίων της Uber με οδηγούς

Συμβιβασμός 100 εκατ. δολαρίων της Uber με οδηγούς

Μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εταρεία.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Η Uber δήλωσε ότι ήρθε σε συμβιβασμό σχετικά με κάποιες αγωγές που αφορούσαν το κατά πόσο η εταιρεία είχε λανθασμένα κατατάξει τους οδηγούς ως εξωτερικούς συνεργάτες.

Η συμφωνία, η οποία καλύπτει τους οδηγούς στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη, υποχρεώνει την Uber να πληρώσει ως και 100 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και άλλες χρεώσεις, και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αλληλεπιδρά με αυτούς τους εργαζομένους.

Η σημαντικότερη πτυχή του συμβιβασμού είναι ότι διατηρεί την ιδιότητα των οδηγών ως εξωτερικοί συνεργάτες.

Σε ανάρτηση ιστολογίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Τράβις Κάλανικ, είπε:

«Οι οδηγοί αξιολογούν θετικά την ανεξαρτησία τους – την ελευθερία να μην έχουν ωράριο, να οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας ή για μερικές μόνο ώρες. Γι’ αυτό και είμαστε χαρούμενοι που η διευθέτηση αναγνωρίζει ότι οι οδηγοί πρέπει να παραμείνουν εξωτερικοί συνεργάτες και όχι υπάλληλοι».

Η έγκριση του συμβιβασμού θα μπορούσε να σημάνει και την απομάκρυνση μιας νομικής ασάφειας που πλανάται εδώ και χρόνια πάνω από την Uber. Αν η εταιρεία αναγκαζόταν να κατατάξει τους οδηγούς της ως υπαλλήλους, όπως υποστηρίζουν πολλοί υποστηρικτές των εργασιακών δικαιωμάτων, τότε η Uber θα αντιμετώπιζε σημαντικά μεγαλύτερα εργασιακά κόστη.

Πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα; Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού, 84 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν «σε όλους τους οδηγούς στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη που έχουν χρησιμοποιήσει την Uber App οποιαδήποτε στιγμή, από τις 16 Αυγούστου 2009 μέχρι την ημερομηνία που ένα δικαστήριο θα εγκρίνει τη συμφωνία». Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για την κάλυψη άλλων δαπανών, όπως τα δικαστικά έξοδα.

Όπως αναφέρει το ιστολόγιο του Κάλανικ, πάνω από 450.000 οδηγοί χρησιμοποιούν την app στις ΗΠΑ κάθε μήνα. Ένας εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ηλεκτρονικά ότι περίπου 385.000 εξ’ αυτών βρίσκονται στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο της συμφωνίας είναι ότι απαιτείται από την Uber να αναγνωρίσει και να χρηματοδοτήσει εν μέρει μια «Ένωση Οδηγών» και να συναντάται μαζί της τακτικά. Βάσει της διευθέτησης αυτής, οι οδηγοί θα είναι σε θέση να εκλέγουν τον επικεφαλής της ένωσης, αλλά δεν θα μπορούν να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα ή να εμπλέκονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.