Συναγερμός στη Μόσχα: Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποιεί ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση

Συναγερμός στη Μόσχα: Η αμερικανική πρεσβεία προειδοποιεί ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση
Commuters wait at a crossing before a street blocked next to the office of the FSB security service in Moscow on December 19, 2019. Gunfire broke out in central Moscow near an office of the FSB security service on DEcember 19, with armed officers seen running through a busy shopping area, Russian media and footage on social media said. Several videos shot from different vantage points pictured armed men running out of the office as gunfire rang out, with some reports saying there were casualties. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) Photo: AFP
Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις συναυλίες και πλήθη.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποίησε ότι “εξτρεμιστές” σχεδιάζουν επικείμενη επίθεση στη Μόσχα, ώρες μετά την αποκάλυψη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σχεδίου επίθεσης σε συναγωγή από έναν πυρήνα του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρεσβεία, η οποία έχει επανειλημμένως καλέσει όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απειλής, αλλά ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις συναυλίες και πλήθη και να γνωρίζουν το περιβάλλον όπου βρίσκονται.

“Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες“, αναφέρει με μήνυμά της στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας–διαδόχου της σοβιετικής KGB–ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας την οποία σχεδίαζε η ένοπλη σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι σαφές αν συνδέονται οι δύο ανακοινώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει την βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Δύση κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, αν στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο λέει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ποτέ δεν βρίσκονταν σε χειρότερο σημείο και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι μάχεται κατά της Μόσχας με το να υποστηρίζει την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και πληροφορίες.

Η FSB ανακοίνωσε ότι ένας πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας και ανήκει στον αφγανικό βραχίονα της οργάνωσης, που είναι γνωστός ως ISIS-Khorasan. Αυτός επιδιώκει να ιδρύσει χαλιφάτο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν.

Η οργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και χαρακτηρίστηκε ακραία βίαιη.

Ο πυρήνας “προετοίμαζε επίθεση εναντίον των πιστών σε συναγωγή χρησιμοποιώντας όπλα”, ανακοίνωσε η FSB.

Όταν αντιμετωπίστηκαν, οι ένοπλοι προέβαλαν αντίσταση στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και “εξουδετερώθηκαν” από τα πυρά των τελευταίων, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Όπλα, πυρομαχικά καθώς και εξαρτήματα για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν”, προστίθεται στην ανακοίνωση της FSB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ