Συνεχίζεται η ραγδαία η εξάπλωση του ιού- Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Συνεχίζεται η ραγδαία η εξάπλωση του ιού- Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
Υγειονομικό προσωπικό με ειδικές στολές ετοιμάζεται να μεταφέρει στο νοσοκομείο ηλικιωμένη από τον οίκο ευγηρίας ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 30 είναι τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης. Στην κλινική Covid απλής νοσηλείας του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύονται από χθες το βράδυ επτά ηλικιωμένοι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από το νοσοκομείο, οι επτά ηλικιωμένοι ήρθαν διαγνωσμένοι θετικοί για κορονοϊό στην εφημερία Covid του νοσοκομείου και η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη και από άλλα θέματα. με την ίδια πληροφόρηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είναι πια μακρινό ενδεχόμενο με τις συνεχόμενες αυξήσεις των κρουσμάτων αλλά και τους 31 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κλιμακώνεται η κατάσταση «συναγερμού» των αρχών, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με 284 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα. Η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε εκ νέου την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον Αύγουστο να παραμένει ο πιο «βαρύς» μήνας από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, μετρώντας περίπου το 50% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ανησυχία προκαλεί δε και πάλι η έξαρση που παρατηρείται στην Αττική, που κατέγραψε χθες 141 νέα κρούσματα.

Στον απόηχο των παραπάνω, νέο «καμπανάκι» έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» διαβεβαίωσε πάντως ο επιστήμονας. «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» ανέφερε ακόμη.

«Τριάντα ένας συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο» εξήγησε ο κ. Γώγος.

Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάγκασε την κυβέρνηση να προσθέσει και νέους νομούς στη λίστα των περιοχών που εφαρμόζονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Αυτή τη φορά το μίνι lockdown αφορά στη Λέσβο και σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο νησί τίθενται σε εφαρμογή απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είναι πια μακρινό ενδεχόμενο με τις συνεχόμενες αυξήσεις των κρουσμάτων αλλά και τους 31 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια και τους γονείς να αγωνιούν για την νέα σχολική χρονιά κάθε μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η εξάπλωση του ιού στους νέους είναι ακόμα ένα στοιχείο που εξετάζεται προσεκτικά από τους ειδικούς και η ανάγκη για διασωλήνωση νέων ασθενών ίσως θέσει νέα ερωτήματα για το άνοιγμα των σχολείων.

Τσακρής: Αν έχουμε πάνω από 300 κρούσματα μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία

«Χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος», είπε μιλώντας στο MEGA, ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας.

Ο κ. Τσακρής, σχολιάζοντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε ο ίδιος. Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες» κατέληξε ο καθηγητής.

Πολύ κοντά το «ταβάνι» των 300

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 284 κρούσματα κορωνοϊού και δύο ακόμα θανάτους. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες, ενώ 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή, είχαμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα η κατανομή των κρουσμάτων:

  • 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  •  5 στην Π.Ε Αχαΐας
  • 2  στην Π.Ε Γρεβενών
  • 2  στην Π.Ε. Δράμας
  • 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • 7  στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
  • 1 στην Π.Ε Ηλείας
  • 3 στην Π.Ε Ημαθίας
  • 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 Π.Ε Καβάλας
  • 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων  1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
  • 2 στην Π.Ε Καστοριάς
  • 2 στην Π.Ε Κοζάνης
  • 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
  • 1 στην Π.Ε Πέλλας
  • 3 στην Π.Ε Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 1 στην Π.Ε Σερρών
  • 2 στην Π.Ε Τρικάλων
  • 1 στη  Π.Ε Φωκίδας
  • 4 στην Π.Ε Χανίων
  • 2 στην Π.Ε Χίου
  • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Τα σχολεία

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως», επισήμανε ο καθηγητής. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για τη σχολική χρονιά είναι προγραμματισμένες για σήμερα.