ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει το παράθυρο για απελευθέρωση των πλειστηριασμών

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει το παράθυρο για απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Παράταση ως το 2015 ζητά η ΔΗΜΑΡ.

«Επικοινωνιακή κίνηση» της κυβέρνησης και «εκβιασμό προς τους κυβερνητικούς βουλευτές», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

«Σε αγαστή συνεργασία, κυβέρνηση και τρόικα, και αφού προηγουμένως στήθηκε μια εικονική διαπραγμάτευση, φέρνουν νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει οριστικά το παράθυρο για άρση πλειστηριασμών και απελευθέρωση κατασχέσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, και προσθέτει πως «η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή την επικοινωνιακή κίνηση την τελευταία στιγμή με μια fast track διαδικασία, προχωρώντας σε έναν εκβιασμό προς τους κυβερνητικούς βουλευτές».

«Όπως και να το παρουσιάσουν, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο αυτό δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους δανειολήπτες που οι ασκούμενες πολιτικές έχουν καταστήσει ανήμπορους να πληρώσουν, με το χειρότερο να είναι ότι διαγράφεται καθαρά η πρόθεση καθολικής άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου, αλλά και της τροποποίησης του νομικού καθεστώτος, έτσι ώστε να προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Όλες οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων 

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς για ένα έτος (που περιλαμβάνεται στο σχέδιο), ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας, που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν σωρευτικά, αποκλείουν μεγάλο αριθμό» αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «μια εξοχική κατοικία ή μια κληρονομιά μπορεί άμεσα να αυξήσουν τη συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους πάνω από 300.000 ευρώ».

Για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αδιευκρίνιστες προθέσεις» και για «ένα θολό τοπίο με αόριστες αναφορές», από τις οποίες, «ξεχωρίζει η αναφορά στο νομικό πλαίσιο που θα επιβληθεί για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, όπως έχει απαιτηθεί από τους δανειστές της χώρας». Και έτσι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι εξαθλιωμένοι δανειολήπτες θα εξακολουθούν να είναι όμηροι των τραπεζών και της κυβερνητικής αναλγησίας, που σχεδιάζει νόμους με πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των τραπεζιτών, της ολιγαρχίας και των δανειστών και όχι το συμφέρον του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και «να κατανοήσει ότι για να υπάρξει έστω και ελάχιστη πιθανότητα ανάκαμψης και αποφυγής της εξαθλίωσης του λαού μας, πρέπει να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και όχι να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών».

Διαβάστε ακόμη: Έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

«Η παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα άλλωστε με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τη μόνη λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ώστε παράλληλα να σχεδιασθεί ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης.

Και μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Παράταση ως το 2015 ζητά η ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ θα εξαρτήσει την υπερψήφιση ή όχι της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς, από το εύρος της αποδοχής των αλλαγών, που έχει προτείνει με την τροπολογία που έχει καταθέσει για τρίτη φορά σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι με την τροπολογία της, ζητείται η παράταση του διαστήματος προστασίας έως το τέλος του 2015 και η συνέχιση της ισχύος του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προστάτευε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές προς τις τράπεζες έως και 200.000 ευρώ.

Η ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζει «ευθύς εξ αρχής ότι τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η ρύθμιση, δημιουργούν προβλήματα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά: Την “οροφή” των 200.000 ευρώ με δεδομένες τις άκρως υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το καθαρό εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας, με συνυπολογισμό, για όσους διαθέτουν και της κατοικίας στον τόπο καταγωγής τους. Επιπλέον το πρόβλημα της ευθύνης των εγγυητών δανείων για κατοικία δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζεται».

Και προστίθεται πως «σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι η προστασία είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι η οικονομική αδυναμία δεν περιορίζεται σε μια κατηγορία οφειλής αλλά σε όλες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ