Σκληρή απάντηση Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας στο Πεκίνο

Σκληρή απάντηση Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας στο Πεκίνο

Η μονομερής κινεζική κήρυξη «ζώνης εναέριου ελέγχου» στην Ανατολική ΣΙνική Θάλασσα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα ότι αεροσκάφη τους πετούν στη νέα ζώνη εναέριου ελέγχου που κήρυξε το Πεκίνο πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα, χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές, έπειτα από υπέρπτηση που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας στην ζώνη αυτή αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Το Πεκίνο κήρυξε μονομερώς το Σάββατο μια «ζώνη εναέριου ελέγχου» επάνω από ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, στην οποία βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα που τελεί υπό ιαπωνική διοίκηση με την ονομασία Σενκάκου, αλλά το διεκδικεί η Κίνα υπό την ονομασία Ντιαογιού.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έθεσε το Πεκίνο, τα αεροσκάφη που εισέρχονται στην ζώνη αυτή θα πρέπει να καταθέτουν το σχέδιο πτήσης τους, να γνωστοποιούν την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: «Έτος χρέους» για τα πλούσια κράτη, το 2014

Ωστόσο δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 που είχαν απογειωθεί την Δευτέρα από την νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, διέσχισαν την ζώνη αυτή χωρίς να προειδοποιήσουν τις κινεζικές αρχές. Με την ενέργεια αυτή, οι ΗΠΑ ήθελαν να περάσουν το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παραχωρήσουν έδαφος στην Κίνα.

Στη συνέχεια αεροσκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν σήμερα ανενόχλητα πτήσεις εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης αυτής κινεζικής «ζώνης εναέριου ελέγχου» χωρίς να ενημερώσουν την Κίνα για τα σχέδια πτήσης τους.

Παράλληλα εκτός από τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος των αεροπορικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας είχε διασχίσει την Τρίτη την νέα αυτή ζώνη, χωρίς να ενημερώσει τις κινεζικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: Η Ιαπωνία τρέχει να μαζέψει το χρέος της 

Η πτήση αυτή, την οποία αποκάλυψε σήμερα ένας Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός εκπρόσωπος, έγινε στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από έναν ύφαλο τον οποίο διεκδικούν το Πεκίνο και η Σεούλ.

Αυτά τα επικίνδυνα παιγνίδια στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ανησυχούν προφανώς πολύ τις ΗΠΑ, κύριο σύμμαχο της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί επισήμως την Κίνα σε μία εβδομάδα, προτίθεται να «εκφράσει ευθέως» τις αμερικανικές ανησυχίες και να «ζητήσει διευκρινίσεις» από τους συνομιλητές του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο