Skroutz – CVC: Το deal, οι κρυμμένες συνέργειες και το μοντέλο Amazon

Skroutz – CVC: Το deal, οι κρυμμένες συνέργειες και το μοντέλο Amazon
Πώς η συμφωνία με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο θέτει τις βάσεις ώστε η Skroutz να εξελιχθεί σε μια πλήρη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών.

Tις βάσεις ώστε να εξελιχθεί από μια μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών με πλήρες χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, όπως λειτουργεί το μοντέλο της Amazon και της Aliexpress, θέτει η Skroutz, σε συνέχεια της συμφωνίας με την CVC Capital Partners, που θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην ελληνική εταιρεία.

Σήμερα η Skroutz Α.Ε. μετά από 15 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης είναι μια εταιρεία 300 εργαζομένων, με κύκλο εργασιών που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, η οποία διαχειρίζεται τη δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών www.skroutz.gr, όπου προβάλλονται πάνω από 10 εκατομμύρια προϊόντα σε πάνω από 4.500 ηλεκτρονικά καταστήματα.

Με 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις σε μηνιαία βάση έχει εδραιωθεί στην αντίληψη των καταναλωτών ως η κορυφαία ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, με μια ικανή ηγετική ομάδα που δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους και θέτει ρεαλιστικούς στόχους.

Από πέρυσι τον Απρίλιο το management της Skroutz διενεργεί επαφές με επενδυτές με στόχο την εξεύρεση στρατηγικού συνεργάτη, που να διαθέτει όχι μόνο τα κεφάλαια, αλλά και την τεχνογνωσία να οδηγήσει την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν παρουσιάσεις σε ξένα funds. Έτσι, η αξιολόγηση και το due diligence, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ οι κλειστές διαπραγματεύσεις με την CVC Capital άρχισαν από τον Δεκέμβριο.

Το deal που ανακοινώθηκε χθες αποτελεί ορόσημο στην 15χρονη πορεία της Skroutz, σε συνέχεια της απόκτησης από τους ιδρυτές της πριν από τρία χρόνια του πλήρους ελέγχου της εταιρείας εξαγοράζοντας το 50% που είχε πάρει η Dionic το 2005.

Η συμφωνία με την CVC, που τελεί υπό την έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών, προβλέπει ότι η σημερινοί μέτοχοι και ιδρυτές της εταιρείας θα έχουν συμμετοχή στο management (Γιώργος Χατζηγεωργίου (φωτογραφία), Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης) ελέγχοντας και την πλειοψηφία των μετοχών, τουλάχιστον 51%. Το τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό δεδομένων των εκκρεμοτήτων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η CVC Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο, με υπο διαχείριση assets αξίας άνω των 82 δισ. δολ., αποτελεί έναν ισχυρό στρατηγικό σύμμαχο για την Skroutz στον επόμενο κύκλο ανάπτυξής της.

Αν και στην Ελλάδα έχει επενδύσει κυρίως στον τομέα της υγείας και του τουρισμού – έχοντας εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της από το Metropolitan μέχρι τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουβιών Κέρκυρας – σε διεθνή κλίμακα διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμμετοχών που περιλαμβάνει ακόμη και online κρατήσεις εισιτηρίων για διακοπές.

Δυνητικά η Skroutz, που έχει μπει και στο delivery, με το Skroutz Food, έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει συνέργειες διευρύνοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της και εισάγοντας τεχνογνωσία που θα την βοηθήσει να προσφέρει στους επισκέπτες της πλατφόρμας της ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

«Η στόχευση μας δεν ήταν τα κεφάλαια ούτε η εξωστρέφεια, αλλά η αξιοποίηση τεχνογνωσίας, ώστε να διευρύνουμε τις υπηρεσίες μας πέρα από την αναζήτησή και διεκπεραίωση, που προσφέρουμε σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune Greece στέλεχος της εταιρείας περιγράφοντας το ταξίδι του καταναλωτή στην πλατφόρμα.

Εν κατακλείδι, σήμερα ο ανταγωνισμός της Skroutz είναι το Bestrice αλλά αύριο πιθανόν θα είναι η Amazon, η Aliexpress και η Google. Σε πρώτη φάση, τα σχέδια της Skroutz, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία με την CVC, δεν είναι η ανάπτυξη αποθηκών αλλά η εξέλιξη του μοντέλου λειτουργίας, με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εντός της πλατφόρμας, χωρίς ο καταναλωτής να χρειάζεται να φύγει από το περιβάλλον της για να ολοκληρώσει τις αγορές του.