Στα 400 δισ. ευρώ ο «μπαζούκας» της ΕΚΤ – Ούτε ευρώ ακόμα για την Ελλάδα

Στα 400 δισ. ευρώ ο «μπαζούκας» της ΕΚΤ – Ούτε ευρώ ακόμα για την Ελλάδα

Στόχος του Μάριο Ντράγκι είναι η αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1,1 τρισ. ευρώ.

Στο ποσό των 393,637 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 393,637 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 303η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 131,144 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 14,577 δισ. ευρώ. Στόχος του Μάριο Ντράγκι, όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος, είναι η αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1,1 τρισ. ευρώ.

Πρόσφατα οι Έλληνες ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης σε ερώτησή τους υπενθύμισαν στον Μάριο Ντράγκι ότι «από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης έχει αποκλειστεί η Ελλάδα, παρ’ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, είναι ακριβώς η έλλειψη ρευστότητας».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τους ενημερώσει εάν σκοπεύει, και πότε, «να επανεξετάσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», καθώς επίσης, «με ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας».

Στις δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής και ειδικότερα το σκέλος που αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επανεξετασθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Απεκάλυψε δε ότι αρκετά μέλη της ΕΚΤ πρότειναν ήδη άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αξίας 1 τρις ευρώ, είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και αν χρειασθεί θα συνεχισθεί μέχρι η ΕΚΤ να δει μία σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού, συμβατή με τον στόχο του 2%.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως το ΔΣ της ΕΚΤ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που παράγουν ανάπτυξη και οικονομική βιωσιμότητα, θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει εφικτή η ανακούφιση του χρέους.

Επιπλέον, δήλωσε πως ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η άρση της εξαίρεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται σε αξιολόγηση. Είναι σημαντικό, συνέχισε ο Μ. Ντράγκι, η Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και ότι έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων.