Στα σκαριά η αναπτυξιακή τράπεζα των «BRICS»

Στα σκαριά η αναπτυξιακή τράπεζα των «BRICS»
Photo: REUTERS

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και αποθεματικού ταμείου από τις πέντε μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές.

Ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό, ωστόσο φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2014. Ο λόγος για την ίδρυση ενός αποθεματικού νομισματικού ταμείου και μίας αναπτυξιακής τράπεζας από τα κράτη των πέντε μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών, ή αλλιώς τα μέλη της «BRICS».

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής να ανακοινώσουν την ίδρυση αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισεκ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισεκ. δολαρίων κατά τη σύνοδό τους στην Φορταλέζα της Βραζιλίας την 15η/16η Ιουλίου.

«Οι “BRICS” προωθούν τις πρωτοβουλίες αυτές εξαιτίας της απογοήτευσης τους για την έλλειψη συμμετοχής τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ιδιαίτερα στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Άρβιντ Σουμπραμανιάν, υψηλόβαθμος εταίρος στο Ίδρυμα Πέτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.

Ωστόσο, τα μέτρα που θα ανακοινώσουν οι «5» δεν είναι αρκετά για να ενισχύσουν την ανάπτυξη ή τη συνοχή στη ομάδα, καθώς η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών μειώνεται και οι χώρες της ομάδας επικεντρώνονται σε πιο εγχώρια θέματα, όπως οι εκλογές στη Βραζιλία, η σύγκρουση στην Ουκρανία και τα σχέδια νέας οικονομικής πολιτικής στην Ινδία. «Είναι δύσκολο να δει κανείς αρκετή δυναμική σε αυτό το στάδιο για την ομάδα των “BRICS” συνολικά και για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ειδικότερα», δήλωσε ο κ. Σουμπραμανιάν στο Bloomberg.

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες-μέλη και θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα έτος για να υλοποιηθεί. Η συμμετοχή σε αυτή θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των «BRICS», ενώ η αναγγελία της ίδρυσής της συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μίας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισεκ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο , στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες – μέλη σε περίπτωση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους , με 41 δισεκ. δολάρια, ενώ η Νότια Αφρική με 5 δισεκ. δολάρια και οι άλλες τρεις χώρες με 18 δισεκ. δολάρια η κάθε μία. Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ταμείου, που αντιστοιχεί στο 2% των συνολικών διαθεσίμων των «BRICS», δεν έχουν ακόμη καθορισθεί.

Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των πέντε χωρών προβλέπεται -από οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg– να φθάσει το 5,37% εφέτος, ο μισός σε σχέση με τον ρυθμό πριν από επτά χρόνια. Η Βραζιλία και Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,3% και 0,5%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Παγκόσμια Τράπεζα ιδρύει η Κίνα

Η γεωπολιτική των αγορών

Μπορεί η «φούσκα» της Κίνας να «σκάσει» στις αμερικανικές τράπεζες;