Οι startups που γίνονται… καπνός!

Οι startups που γίνονται… καπνός!

Ένα πρωτότυπο τεχνολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ με θέμα τη μαριχουάνα.

Στο Κολοράντο και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ήταν ήδη γεγονός. Στις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ το παράδειγμά τους ακολούθησαν -με παράλληλα δημοψηφίσματα- άλλες δύο πολιτείες, το Όρεγκον και η Αλάσκα, καθώς και η περιφέρεια της Κολούμπια (ήτοι η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον DC). Σειρά αναμένεται να έχει η Καλιφόρνια κι άλλες αμερικανικές περιοχές το 2016.

Κι έτσι το κίνημα για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας όχι μόνον για ιατρικούς, αλλά και για ψυχαγωγικούς σκοπούς γιγαντώνεται πια στις ΗΠΑ, καθώς πολλαπλασιάζονται και οι περιοχές που επιτρέπουν την εμπορική διάθεσή της μέσω καταστημάτων, νόμιμα κι οργανωμένα.

Για τους καλλιεργητές μαριχουάνας, αλλά και για αρκετούς επενδυτές η εξέλιξη αυτή «στρώνει» το έδαφος προς ένα νέο επιχειρηματικό «πεδίο δόξης λαμπρόν». Με αυτό άλλωστε κατά νου οργανώθηκε προ ημερών στο Ντένβερ του Κολοράντο το πρώτο στα χρονικά συνέδριο για… μαριχουανο-τεχνολογικές startups!

Διοργανωτής ήταν το MassRoots, ένα κοινωνικό δίκτυο για τους χρήστες κάνναβης. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες, φθάνοντας τις 150. Μεταξύ αυτών, οι 12 ήταν επενδυτές. Κι αν και εκ πρώτης όψης η μαριχουάνα δεν έχει καμία σχέχη με αλγορίθμους, τα φαινόμενα πράγματι… απατούν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του συμμετέχοντα Ντάνιελ Στάρμπακ, προγραμματιστή και ιδρυτή της GrowBuddy: μιας ιστοσελίδας που τώρα λειτουργεί και ως app κι έχει ως στόχο να βοηθά τους καλλιεργητές κάνναβης να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους, προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση και την παραγωγή. Στη βιομηχανία αυτή -λέει στο BBC– μπήκε τυχαία, όταν κάποιοι φίλοι του άρχισαν να καλλιεργούν μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς. «Πήγα στις εγκαταστάσεις τους για να δω τι κάνουν», περιγράφει, «κι αντίκρισα ένα χάος, με βουνά από σημειωματάρια και περιοδικά». Έτσι λοιπόν του μπήκε τότε η ιδέα να φτιάξει ένα λογισμικό, που θα βοηθούσε τους φίλους να οργανωθούν καλύτερα. Κι αυτή ήταν μόνον η αρχή…

Όχι τυχαία, στο συνέριο κυριάρχησαν ιδέες που κυμαίνονταν από την ίδρυση μία βιοτεχνολογικής εταιρείας που θα συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών κάνναβης, έως τη δημιουργία Mooc (ανοιχτών μαζικών online μαθημάτων) για την κατάρτιση όσων θέλουν να βρουν στον κλάδο μία θέση εργασίας.

«Μέχρι σήμερα ήταν σαν να βρισκόμασταν στη Λίθινη Εποχή -κάποιοι περίεργοι τύποι που καλλιεργούσαν μαριχουάνα στα υπόγεια», επισημαίνει ο Ράιαν Γκριέγκο, ιδρυτής του Cannasseur, ενός από τα πολλά φαρμακευτικά εργαστήρια προϊόντων κάνναβης που λειτουργούν στο Κολοράντο. Το έστησε -λέει- με το που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 2009, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, ευελπιστεί σε σαφώς καλύτερες ημέρες για την εταιρεία του. «Η τεχνολογία», τονίζει, «θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς ο κλάδος θα εξελιχθεί».

«Θεωρώ ότι θα είναι η dot.com επανάσταση της γενιάς μου», υπερθεματίζει η Αμάντα Όστροβιτς, δικηγόρος και πρώην ελεγκτής στη Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (!), που απέσπασε στο συνέδριο ένα χρηματικό βραβείο 2.500 δολαρίων για τις πολύτιμες νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα μέσω της εταιρείας της, CannaRegs.

Εξίσου ενθουσιασμένος δηλώνει και ο Άστον Τζόουνς, διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Dutchess Capital, με έδρα τη Μασαχουσέτη, που ταξίδεψε ειδικά για το συνέδριο μέχρι το Κολοράντο. Φεύγοντας δήλωσε βέβαιος ότι η νεόκοπη βιομηχανία της κάνναβης θα θριαμβεύσει. «Βρίσκεται σε… άνθιση», δήλωσε γλαφυρά στο BBC, «και η μοναδική προοπτική είναι η ανάπτυξή της».

Προς απόδειξη των λεγομένων του, έγινε προχθές ένα μέγα-συνέδριο για τη βιομηχανία της μαριχουάνας στο πολυτελές Green Valley Ranch Resort στη Νεβάδα, με τη συμμετοχή περίπου 200 μέγα-επενδυτών και στόχο την ενίσχυση των συναφών startups.

Καθένας τους, γράφουν οι Los Angeles Times, δεσμεύτηκε να επενδύσει περί τα 50.000 δολάρια στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο. Μεταξύ αυτών ήταν το Poseidon Asset Management, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που ιδρύθηκε ειδικά για τον κλάδο της εμπορικής εκμετάλλευσης της μαριχουάνας. Στο «τραπέζι» έπεσαν πολλές ιδέες, από την παρασκευή ενός αναψυκτικού με βάση την κάνναβη, έως την ίδρυση «του πρώτου privée κλαμπ στις ΗΠΑ για τη στήριξη του σχετικού lifestyle».

Οι περισσότεροι από τους συνέδρους παρέμειναν στη Νεβάδα για να παραστούν και στο συνέδριο Marijuana Business Conference & Expo που έγινε στο Λας Βέγκας. Σε αυτό συμμετείχαν 142 εταιρείες, προωθώντας προϊόντα, όπως γλυκίσματα για ενήλικες με βάση την ινδική κάνναβη και ανθετικά σακκουλάκια μαρχιουάνας που δεν μπορούν να τα ανοίξουν τα παιδιά. Στο φετινό συνέδριο οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 3.000. Πέρυσι, ήταν μετά βίας 700…