Στη «σκιά» του AfD, ο Σολτς υπενθυμίζει στους Γερμανούς το ναζιστικό παρελθόν

Στη «σκιά» του AfD, ο Σολτς υπενθυμίζει στους Γερμανούς το ναζιστικό παρελθόν
epa10444282 German Chancellor Olaf Scholz makes a statement during his visit at the BioNTech production facilities in Marburg, Germany, 02 February 2023. The Marburg plant is considered one of the largest mRNA vaccine production facilities in Europe. EPA/RONALD WITTEK Photo: pixabay.com
O Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οι δημοκράτες πρέπει να είναι ενωμένοι και να σταματήσουν τη στροφή προς τα δεξιά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπενθύμισε στους Γερμανούς το ναζιστικό παρελθόν τους την Τετάρτη, καθώς κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι δεύτερη στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία κατά του AfD μετά από μια αναφορά ότι δύο υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος είχαν συζητήσει σχέδια για τη μαζική απέλαση πολιτών με ξένο υπόβαθρο – ένας όρος που ονομάζεται επαναμετανάστευση.

Απευθυνόμενος στην κάτω βουλή της Bundestag μετά από ειδική συνεδρίαση για το Ολοκαύτωμα και ντυμένος με μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ο Σολτς δήλωσε ότι οι δημοκράτες πρέπει να είναι ενωμένοι και να σταματήσουν τη στροφή προς τα δεξιά.

«Η λέξη “παλιννόστηση” θυμίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της γερμανικής ιστορίας» υποστήριξε ο καγκελάριος.

«Όσοι σιωπούν είναι συνένοχοι» συνέχισε, προσθέτοντας ότι θέλει οι ψηφοφόροι να δουν το AfD ως αυτό που είναι.

Η υποστήριξη για το AfD μειώθηκε ελαφρώς σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα μετά τις διαδηλώσεις, αλλά το κόμμα, το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στο μεταναστευτικό, εξακολουθεί να είναι δεύτερο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από τις φετινές ευρωεκλογές.

Ισχυρότερη ΕΕ

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι το Dexit -η ιδέα της αποχώρησης της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία έχει μιλήσει η συμπρόεδρος του AfD Άλις Βάιντελ- θα οδηγούσε στη «μεγαλύτερη καταστροφή της ευημερίας που θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Σε μια ασυνήθιστα μαχητική ομιλία κατά την οποία κούνησε τις σφιγμένες γροθιές του στον αέρα, ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρότερης ΕΕ.

«Αν ο κόσμος γίνει ακόμη πιο δύσκολος, για παράδειγμα αν δούμε τι είναι δυνατό να συμβεί στις αμερικανικές εκλογές, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή» υποστήριξε ο Σολτς και πρόσθεσε πως η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει μια τραπεζική ένωση και μια ένωση κεφαλαιαγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com