Στις δικαστικές αίθουσες θα κριθεί εάν το πιο γνωστό ζιζανιοκτόνο της Monsanto είναι καρκινογόνο

Στις δικαστικές αίθουσες θα κριθεί εάν το πιο γνωστό ζιζανιοκτόνο της Monsanto είναι καρκινογόνο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γεωργικός γίγαντας μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με πολυάριθμες αγωγές που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

του Lucas Laursen

Το εμπορικό σήμα της Monsanto μάλλον θα εξαφανιστεί σύντομα, αλλά ο ισχυρισμός ότι το πιο γνωστό ζιζανιοκτόνο της εταιρείας προκαλεί καρκίνο θα συνεχίσει να υπάρχει επί σειρά ετών στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε την περασμένη Τρίτη πως οι πραγματογνώμονες μπορούν να ισχυριστούν ενώπιον δικαστηρίου ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto προκαλεί καρκίνο. Η απόφαση, στα πλαίσια της αγωγής ενός μεμονωμένου ενάγοντος εναντίον του γεωργικού κολοσσού, ανοίγει τον δρόμο ώστε δικαστές σε ολόκληρη τη χώρα να εξετάσουν χιλιάδες ξεχωριστές περιπτώσεις, ανέφερε το Reuters.

Η αγωγή κατέληξε στο στάδιο της δίκης στις αρχές αυτής της εβδομάδας, μετά από χρόνια προδικαστικών διαδικασιών. Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι η Monsanto γνώριζε και απέκρυψε πληροφορίες ότι το ζιζανιοκτόνο είναι καρκινογόνο.

Η αγωγή, μαζί με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας, έχει οδηγήσει στη δημοσιοποίηση εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων για το θέμα. Νωρίτερα φέτος, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο προσέθεσε τα έγγραφα στο δημόσιο Αρχείο Εγγράφων Χημικής Βιομηχανίας.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια θεωρεί ήδη ότι η δραστική ουσία του Roundup, η γλυφοσάτη, είναι καρκινογόνα, και το ίδιο εκτιμά και η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την έκδοση μιας οριστικής απόφασης. Η Monsanto και άλλες εταιρείες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η σύνδεση μεταξύ καρκίνου και γλυφοσάτης δεν έχει αποδειχθεί.

Η Monsanto συγχωνεύθηκε τον περασμένο μήνα με την Bayer, η οποία σχεδιάζει να αποσύρει το εμπορικό σήμα της Monsanto.