Στις επιχειρήσεις μην ακολουθήσεις τον Μπιλ Γκέιτς

Στις επιχειρήσεις μην ακολουθήσεις τον Μπιλ Γκέιτς
Photo:

Γιατί οι νέες επιχειρηματίες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αντιγράψουν τέτοιες περιπτώσεις.

Όλες και όλοι όταν ξεκινούν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά όταν είναι η πρώτη τους φορά, προσπαθούν να ταυτολογηθούν με κάποιον ή κάποια «επιτυχημένη» επιχειρηματία. Τις περισσότερες φορές προσπαθούν, διαβάζοντας τις βιογραφίες τους, να αντιγράψουν στρατηγικές και τακτικές.

Ο Chengwei Liu, καθηγητής στρατηγικής και συμπεριφορικής των επιχειρήσεων στο Warwick Business School αναδεικνύει, μέσω των πολυετών ερευνών του, το ρόλο των συγκυριών ή της τύχης στην επιχειρηματική επιτυχία. Ισχυρίζεται βάσει στατιστικών αποτελεσμάτων ότι οι εξαιρετικά επιτυχημένοι επιχειρηματίες ή οι φημισμένοι στο ευρύ κοινό επιχειρηματίες, είχαν με το μέρος τους σε κάποια σημαντική καμπή της πορείας τους τις συγκυρίες. Κυρίως εκείνες, οι οποίες πήγαν τις επιχειρήσεις τους από ένα καλό επίπεδο στον ουρανό κι ακόμα παραπέρα. Προφανώς όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοί, έξυπνοι και δημιουργικοί. Σίγουρα ήταν μοναδικοί και πολλές φορές μια κατηγορία από μόνοι τους. Sui Generis ή όπως αποκαλούνται στη στατιστική, outliers.

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τα καλύτερα πρότυπα για τους νέους επιχειρηματίες γιατί, έχοντας την τάση και την ανάγκη της επιτυχίας, ξεχνάνε στην πορεία να ακολουθήσουν τα βασικά μονοπάτια της επιχειρηματικότητας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιγράφονται.

Πώς μπορείς να αντιγράψεις, λέει ο καθηγητής Liu, τον συγκυριακό παράγοντα ότι η μητέρα του Μπιλ Γκέιτς ήταν στο ίδιο φιλανθρωπικό ίδρυμα με τον CEO της IBM, την ίδια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ιδρυτής της Microsoft έφτιαχνε τα πρώτα Widows και του δόθηκε μια ευκαιρία να τα δοκιμάσει στον γίγαντα της πληροφορικής; Και πάλι, ο Μπιλ έχτισε στην τύχη του. Δεν ήταν πάντα και μόνο τυχερός.

Ποιους να ακολουθήσεις λοιπόν;

Τους second best λέει ο Chengwei Liu. Βρείτε τις εταιρείες οι οποίες διαχρονικά βασίζουν την επιτυχία τους στη μελέτη των επιχειρηματικών δεδομένων, οι οποίες έχουν τη διαφορετικότητα και αντέχουν στις αλλαγές των προσώπων, δε προσλαμβάνουν με στερεότυπο τρόπο και ζουν μέσα από τη σκέψη τους για τη νέα πρόταση προς την αγορά.

Και η τύχη; η συγκυρία;

Όπως είπε και ο Louis Pasteur, η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά.

*Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι Partner στις UNITYFOUR CONSULTING και ARK ANALYTICS SOLUTIONS.