Eurostat: Στο 4,1% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Eurostat: Στο 4,1% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Photo: pixabay.com
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,1%, από 7,0% τον Απρίλιο

Επιβραδύνθηκε στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ζώνης, με χαμηλότερα ετήσια ποσοστά να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο με 2%, το Βέλγιο με 2,7%, την Ισπανία με 2,9% και την Κύπρο με 3,6%.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρωζώνηο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%, από 7,0% τον Απρίλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6% -ήταν αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για 5,5%. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, έναντι 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7%, έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης, στο 3,25%, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ έχει προαναγγείλει μία αύξηση ως δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου, λόγω της ανησυχίας για τον υψηλό δομικό πληθωρισμό.