Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν το Χ του Έλον Μασκ για επικίνδυνο περιεχόμενο

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν το Χ του Έλον Μασκ για επικίνδυνο περιεχόμενο
France, Clonas, 2023/07/26. Twitter logo changed to X by social media owner Elon Musk. Photo montage. Photograph by Romain Doucelin / Hans Lucas. France, Clonas, 2023/07/26. Changement du logo de Twitter en X par le proprietaire du reseau social Elon Musk. Photomontage. Photographie de Romain Doucelin / Hans Lucas. (Photo by Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η προειδοποιητική βολή κατά του X ακολουθεί την έναρξη έρευνας από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τον Δεκέμβριο, με αντικείμενο τον χειρισμό περιεχομένου στην πλατφόρμα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Ελον Μασκ αναμένεται να λάβει επίσημη προειδοποίηση για αποτυχία καταπολέμησης επιβλαβούς περιεχομένου, στην τρίτη αντίστοιχη επίδειξη δύναμης από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Big Tech τις τελευταίες εβδομάδες, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η κλιμάκωση — η οποία θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για πρόστιμα ύψους 6% επί των εσόδων της Χ — είναι πιθανό να ανακοινωθεί από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εάν το Χ δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να απαντήσει στα προκαταρκτικά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρχή θα μπορούσε να λάβει επίσημη απόφαση πριν από το τέλος του έτους, ανέφεραν οι πηγές, και ως εκ τούτου η εταιρεία να αντιμετωπίσει χρηματική ποινή για μη συμμόρφωση.

Η προειδοποιητική βολή κατά του X ακολουθεί την έναρξη έρευνας από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τον Δεκέμβριο, με αντικείμενο τον χειρισμό περιεχομένου στην πλατφόρμα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για τη Meta Platforms, την AliExpress και το TikTok της ByteDance.

Η Επιτροπή είπε ότι οι διαδικασίες κατά του Χ είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για το επόμενο βήμα. Το Χ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) της ΕΕ όσο και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) θεσπίστηκαν πρόσφατα με σκοπό τον έλεγχο των πιο ισχυρών διαδικτυακών πλατφορμών.

Ο DSA καθορίζει κανόνες περιεχομένου για κοινωνικά μέσα, διαδικτυακές αγορές και καταστήματα εφαρμογών. Αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να περιορίσουν την παραπληροφόρηση και το μη αποδεκτό περιεχόμενο, όπως η ρητορική μίσους, η τρομοκρατική προπαγάνδα και οι διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.

Ο DMA θέτει στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μια ευρεία λίστα με dos and don’ts για να προστατευθεί η αντιμονοπωλιακή ψηφιακή οικονομία. Η ΕΕ πολύ πρόσφατα εξέδωσε επίσημες προειδοποιήσεις προς την Apple και τη Meta σχετικά με φερόμενες αθέμιτες πρακτικές. βάσει του DMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: