Στο «ρίνγκ» ξανά Κλίντον και Τραμπ – Όσα έγιναν στην δεύτερη τηλεμαχία

Στο «ρίνγκ» ξανά Κλίντον και Τραμπ – Όσα έγιναν στην δεύτερη τηλεμαχία
epaselect epa05579102 Democrat Hillary Clinton (R) and Republican Donald Trump (L) during the second Presidential Debate at Washington University in St. Louis, Missouri, USA, 09 October 2016. The third and final debate will be held 19 October in Nevada. EPA/JIM LO SCALZO

Οι υποψήφιοι για την προεδρία ανεβάζουν τους τόνους όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών - Χωρίς εμφανή νικητή το δεύτερο debate.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων και Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών ανέβασαν τους τόνους των απαντήσεών των σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού ασκώντας κριτική ο ένας στον άλλο ενώ απαντούσαν, μερικές φορές ξεφεύγοντας από το θέμα, και αρνούμενοι τις κατηγορίες ο ένας του άλλου ως ψέμματα.

Τα θέματα των ερωτήσεων αφορούσαν τις προτάσεις αλλαγής φορολογίας των δύο υποψηφίων, τη θέση τους όσον αφορά τους μουσουλμάνους, τα σχέδια τους για τη Συρία και συγκεκριμένα το Χαλέπι, το θέμα κόστους ιατρικής περίθαλψης, και η κενή θέση στον Άρειο Πάγο, μεταξύ άλλων.

Η αναμέτρηση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις και χωρίς εμφανή «νικητή», ενώ έκλεισε με μια ερώτηση από ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του.

Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του, και ο Τραμπ ανέφερε την επιμονή της, γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN για το debate, την μάχη των εντυπώσεων και σε αυτή την αναμέτρηση κέρδισε η Κλίντον με 57%, έναντι 34% του Τραμπ.

Η Χίλαρι Κλίντον για τον διορισμό εμπορικού εισαγγελέα

Η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα προκειμένου να να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν έχει προνομιακή μεταχείριση έναντι των ΗΠΑ, στο χάλυβα, αλλά και σε άλλα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου. Παράλληλα, παραδέχτηκε τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών τιμών πετρελαίου, για την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα ορίσει ειδικό εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας κατά της αντιπάλου του. «Εάν νικήσω, θα δώσω διαταγή στον υπουργό μου της Δικαιοσύνης να ορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ρίξει φως στο θέμα σας, διότι ποτέ δεν ειπώθηκαν τόσα ψέματα, ποτέ δεν υπήρξαν τόσα κρυμμένα πράγματα», είπε.

«Είναι πραγματικά καλό που κάποιος με το ταμπεραμέντο του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιφορτισθεί με την τήρηση των νόμων στης χώρα μας. Και εδώ ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για φυλακή σε μία υπόθεση στην οποία η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν θεώρησε ότι πρέπει να δώσει συνέχεια, απάντησε η Κλίντον.

 

 Ντόναλντ Τραμπ: Έχω ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια από τους προσωπικούς μου λογαριασμούς 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει ξοδέψει ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού του αγώνα. Παράλληλα, τόνισε ότι θα διορίσει έναν ανώτατο δικαστή, «στο πρότυπο» του δικαστή Άντονιν Σκαλία.

Χ. Κλίντον: Ο Ντ. Τραμπ δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει για τους Αφροαμερικανούς, τους μουσουλμάνους και τις μειονότητες

Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει για τους Αφροαμερικανούς, για τους μουσουλμάνους, για τους ισπανόφωνους, τους μετανάστες, αλλά και και τους αιχμάλωτους πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαφωνίες της, δεν έχουν να κάνουν με τους υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά με τον ίδιο.

Ο Τραμπ για τα σεξιστικά σχόλια – Αντιπίθεση μέσω επίθεσης στον Μπίλ Κλίντον 

“Τα δικά μου είναι λόγια, ενώ τα δικά του είναι πράξεις,” υποστήριξε ο Τραμπ που εμφανίστηκε στη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί με γυναίκες, που έχουν κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης, κατηγόρησε και τη Χίλαρι Κλίντον ότι στράφηκε κατά των γυναικών που έχουν κατηγορήσει το σύζυγό της, για σεξουαλική παρενόχληση.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ αποδεικνύει ότι είναι ακατάλληλος για τον Λευκό Οίκο. “Έχει δηλώσει ότι το βίντεο δεν τον αντιπροσωπεύει, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο στον καθένα που άκουσε τα λεγόμενά του, ότι τον αντιπροσωπεύει επακριβώς,” δήλωσε η Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ  για Άσαντ, Συρία και ISIS 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν του αρέσει ο Άσαντ, αλλά είναι ο Άσαντ που εξουδετερώνει το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν». Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί οι στρατηγοί δε μπορούν να δράσουν μυστικά και να κάνουν μία αιφνιδιαστική επίθεση στη Μοσούλη; Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Πενς, δεν έχουν συζητήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι ο ίδιος «διαφωνεί» με τις απόψεις του υποψηφίου αντιπροέδρου του.

Λίγο πρίν την τηλεοπτική αναμέτρηση 

Την ώρα  που αναμενόταν η δεύτερη τηλεοπτική του αναμέτρηση με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, και ένα μήνα περίπου πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ κατέφυγε στα κοινωνικά δίκτυα για να διαλύσει κάθε αμφιβολία ότι προτίθεται συνεχίσει τον αγώνα.

“Τρομερή υποστήριξη (εκτός από μέρος της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας). Ευχαριστώ”, έγραψε στο Twitter.

“Τόσοι αυτάρεσκοι υποκριτές. Δείτε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων – και των εκλογών – τους να μειώνονται”, έγραψε στο Twitter, προφανώς αναφερόμενος σε Ρεπουμπλικανούς που έχουν ξαναθέσει υποψηφιότητα και οι οποίοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους για αυτόν λόγω μιας μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του από το 2005 η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Στο βίντεο, ο Τραμπ, που τότε ήταν σταρ σε εκπομπή ριάλιτι στην τηλεόραση, ακούγεται από ανοιχτό μικρόφωνο να μιλάει με χυδαίο τρόπο για τις γυναίκες και για την προσπάθειά του να “ρίξει” μια παντρεμένη γυναίκα. Η μαγνητοφώνηση έγινε λίγους μήνες αφότου παντρεύτηκε την τρίτη του γυναίκα, Μελάνια.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της 16μηνης προεκλογικής του καμπάνιας. Η πίεση που θα του ασκηθεί θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 4:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σεν Λούις. Το τηλεοπτικό κανάλι CNN έχει δηλώσει ότι οι πρώτες ερωτήσεις θα αφορούν το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του στο βίντεο.

Η επικεφαλής επικοινωνιών της Κλίντον Τζένιφερ Παλμιέρι είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο στο οποίο ταξιδεύει για την προεκλογική της αγώνα η Κλίντον, “Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά αποτελούν νέο τοπίο (…), το να αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλο ό οποίος βρίσκεται σε καθοδική πορεία, όσον αφορά το ίδιο του το κόμμα να τον εγκαταλείπει καθυστερημένα”.

Παρά την κατάσταση συναγερμού που έχει σημάνει μεταξύ των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τις αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει ο Τραμπ να κερδίσει την υποστήριξη των αναποφάσιστων, υπάρχουν =ενδείξεις ότι πολλοί από τους οπαδούς του τού παραμένουν πιστοί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Morning Consult για το Politico, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, 39% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί, και 45% πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραμείνει. Από αυτούς που είπαν ότι ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί, μόνο 12% αυτοχαρακτηρίστηκαν ως Ρεπουμπλικάνοι.

Σε προεκλογική εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Σικάγο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο Τραμπ δεν φέρεται απαξιωτικά μόνο στις γυναίκες, αλλά και σε μειονότητες, μετανάστες, άτομα άλλων θρησκειών, και άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό, είπε ο Ομπάμα, “δείχνει ότι είναι ανασφαλής” και “ανεβάζει τον εαυτό του μειώνοντας τους άλλους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ