Στον «αέρα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ – Όλα τα σενάρια

Στον «αέρα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ – Όλα τα σενάρια

Συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου - Υψηλοί τόνοι από τον Πάνο Καμμένο.

Την κομματική ομοιογένεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν αυτή μένει με πέντε βουλευτές, επισήμανε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στη γνωμοδότηση που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, «επισημοποιώντας» με τον τρόπο αυτό την διάλυση της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στην περίπτωση που διαγραφεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ την Πέμπτη, ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του, πριν την έναρξη της αυριανής συζήτησης για το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δήλωσε πως «αν μέχρι αύριο το πρωί (σ.σ. το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου) ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτηθεί από βουλευτής, τότε θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ αμέσως μετά την ολιγόλεπτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεκλήθη με αποκλειστικό θέμα τον Θ. Παπαχριστόπουλο είπε πως «ομόφωνα ζητήσαμε από τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του Πρωτοκόλλου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (σ.σ. αρχίζει αύριο στις 10:00)» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής να ψηφίσει το πρωτόκολλο» για να υπογραμμίσει «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ να εκτελέσει την Μακεδονία».

Αν αυτό συμβεί, η έδρα «πηγαίνει» στον Tέρενς Κουίκ, ο οποίος ωστόσο είναι εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης και άρα… δεδομένα εκτός ΑΝΕΛ. Τυπικά δεν έχει διαγραφεί, αλλά ουσιαστικά μπορεί κανείς να πει πως… έχει «διαλέξει» στρατόπεδο.

Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αναφέρει συγκεκριμένα πως πρέπει και οι 5 βουλευτές να είναι από το ίδιο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν. Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ διαλύονται κοινοβουλευτικά αν διαγραφεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, καθώς ο Αριστείδης Φωκάς, που θα αποτελεί πια τον πέμπτο βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και όχι με τους ΑΝΕΛ.

Το μοναδικό περιθώριο θα ήταν να επιστρέψει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, κάποιος από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά τώρα είναι ανεξάρτητοι, ωστόσο, το εγχείρημα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης σε τοποθετήσεις τους έχουν σημειώσει πως δεν επιθυμούν να επιστρέψουν.

Αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος στο παρελθόν δεν ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ετοιμάζεται να δοκιμαστεί στο δήμο Πατρέων. Το μόνο σενάριο που θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί θα ήταν να παραιτηθεί νωρίτερα από τη Βουλή για να αντικατασταθεί από άλλο βουλευτή που θα είναι στους ΑΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αφορά εν τέλει κάποιο κόμμα. Αναφορικά με τους Ανεξάρτητους ´Ελληνες σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή έχουν έξι βουλευτές, δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σε εικασίες. Μπορεί μέχρι αύριο να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι είχαν φύγει από τους ΑΝΕΛ και να έχουν μια μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Εντελώς θεωρητικά το λέω”.

Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων ξεκινά η συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην Ολομέλεια θα μιλήσει και ο Πάνος Καμμένος, όπου θα τοποθετηθεί για όλα τα ανοιχτά θέματα και για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα.