Στουρνάρας: Ανάπτυξη, το «αντίδοτο» στη λιτότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ομιλίες των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη σύναψη χρηματοδοτικών συμφωνιών 550 εκατ. ευρώ μεταξύ ΕΤΕπ-ελληνικών τραπεζών - Πού θα διοχετευθούν τα κεφάλαια.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τη βαθειά ύφεση, πάνω από 20% του ΑΕΠ, με τα διαθέσιμα εισοδήματα να έχουν μειωθεί πάνω από 35% του ΑΕΠ. Έγινε μια μεγάλη προσαρμογή. Από το 2009, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ. Καμία άλλη χώρα σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει τέτοια προσαρμογή. Η διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, όμως, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σημαίνει λιτότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους και είναι δύσκολο να πειστούν ότι αξίζει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και ελπίδα».

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την υπογραφή δανειακών συμβάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤεπ) και του Ελληνικού Δημοσίου και εμπορικών τραπεζών ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας χαιρέτισε την υπογραφή των εν λόγω δανειακών συμβάσεων, εκτιμώντας πως «το συνολικό ποσό για το έτος 2013 αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, λόγω του διπλασιασμού του σε σχέση με το 2012, όπου τα δάνεια που υπογράφηκαν, κατά το προηγούμενο έτος, ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 705 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι προγραμματίζεται στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN στις αρχές Απριλίου, συνάντηση των υπουργών της Ε.Ε. και των χωρών της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Μηχανισμού Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (FEMIP) που στόχο έχει να προάγει την οικονομική συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της Μεσογείου.

«Για τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζουμε με την ΕΤΕπ τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα, σε διάφορους τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας. Θέλουμε να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή», είπε ακόμη ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΤΕπ, κάλεσε την τράπεζα να συμμετάσχει και μετοχικά στο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, καθώς ήδη μετέχει στον σχεδιασμό της.

«Η γενικότερη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΤΕπ για την χορήγηση δανείων, είναι ύψους 1.440 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2013, θα έχουν χορηγηθεί δάνεια συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις Μικρομεσαίες και μέσα στο 2014, υπολογίζουν πως θα δοθούν και τα υπόλοιπα 805 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από την ΕΤΕπ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 να έχει πιο ενεργό ρόλο. Όπως ανέφερε, «υπάρχει και το πρόγραμμα Trade Finance, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΤΕπ και οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν το καλοκαίρι. Χάρη σε αυτό, καλύπτονται από την ΕΤΕπ, οι εγγυητικές επιστολές των εμπορικών τραπεζών, προς τις εισαγωγικές και εξαγωγικές μας επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό προέκυψε λόγω του προβλήματος του τραπεζικού μας συστήματος, οι εγγυήσεις σε αρχικό στάδιο είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και μπορούν να ανακυκλωθούν έως τρεις φορές, σε ετήσια βάση».

Διαβάστε ακόμη: Πέντε προτάσεις για την κάλυψη του επενδυτικού κενού από την PwC