Στουρνάρας: Φτάσαμε στην κορύφωση των επιτοκίων. Υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση

Στουρνάρας: Φτάσαμε στην κορύφωση των επιτοκίων. Υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση
O ÃéÜííçò ÓôïõñíÜñáò, äéïéêçôÞò ôçò ÔñÜðåæáò ôçò ÅëëÜäïò, ìéëÜåé óôçí åêäÞëùóç ìå ôßôëï Global Economy & Financial Services, ôïõ Åconomist impact, ÄåõôÝñá 19 Éïõíßïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ECONOMIST IMPACT/ÂÁÚÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος "βλέπει" επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% μέσα στο 2025.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η μείωση, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, κόντρα σε ομολόγους του που παίζουν ακόμη το χαρτί των αυξήσεων.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά την περασμένη εβδομάδα, αλλά σηματοδότησε παύση. Οι αγορές αξιολόγησαν την καθοδήγησή της ως τερματισμό του πιο απότομου ρυθμού σύσφιξης του ευρώ των 20 κρατών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, την ώρα που πολλοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, κυρίως συντηρητικοί από τον βορρά, κρατούν σταθερά στο τραπέζι ακόμη μια αύξηση επιτοκίων, ο Στουρνάρας δηλώνει ότι ούτε η τελευταία κίνηση ήταν απολύτως απαραίτητη και ότι η υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής έχει προκαλέσει κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε στην Boersen-Zeitung. «Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων».

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών.

Οι αγορές διακρίνουν πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο. Ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διαβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: