Στουρνάρας για επιτόκια: Εφικτές οι 4 μειώσεις εντός του 2024

Στουρνάρας για επιτόκια: Εφικτές οι 4 μειώσεις εντός του 2024
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας παρευρίσκεται στην 86η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί η Έκθεση του Διοικητή για το έτος 2018, τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μετριοπαθείς», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί εφικτές τις τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος, συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης.

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας του Μαρτίου και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι πιθανή», είπε.

«Αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μετριοπαθείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι οι απόψεις του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανήκει στα λεγόμενα «περιστέρια» της ΕΚΤ, δεν έχουν μέχρι στιγμής μεγάλη απήχηση στα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ιταλία υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

Καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχωρεί πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για 2%, οι περισσότεροι policymakers της Ευρωζώνης με πρώτη την Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν ταχθεί υπέρ της πρώτης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Οι διαφορές απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πολύ μικρότερες από την εικόνα που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: