Τα «αγαπημένα» smartphones των… κλεφτών!

Τα «αγαπημένα» smartphones των… κλεφτών!

Samsung ή Apple; Η απάντηση δεν βγάζει νικητές και χαμένους.

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεουίτ

Σας συγχωρούμε αν είδατε το συνημμένο γράφημα που εμφανίζει ότι τα smartphones της Samsung είναι τώρα ο στόχος κλοπών στη Νέα Υόρκη.

Η δημοσίευση έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Έρικ Σνάιντερμαν, τον Γενικό

Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ως απόδειξη ότι ο αποκαλούμενος «διακόπτης απενεργοποίησης» της Apple, που θεσπίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, έχει μειώσει τις κλοπές smartphone, οι οποίες ανήλθαν στα  3,1 εκατομμύρια δολάρια σε εθνικό επίπεδο το 2013 –  σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό κλοπών το 2012. Τα αποτελέσματα στο Σαν Φρανσίσκο ήταν παρόμοια: οι κλοπές iPhone μειώθηκαν 38%, οι κλοπές Samsung αυξήθηκαν 12%.

Αλλά επειδή αυτά τα διαγράμματα δείχνουν ποσοστιαίες αυξήσεις και όχι τη βάση από την οποία υπολογίστηκαν τα ποσοστά, αντιπροσωπεύουν αυτό που ένας από τους συντάκτες του περιοδικού Time Magazine αποκάλεσε «αστάθμιστα στατιστικά στοιχεία» – δημοσιογραφική αμαρτία, κατ’ αυτόν, αντίστοιχη με το ορθογραφικό λάθος σε κάποιο όνομα.

Έκανα μια κλήση στο γραφείο του Σνάιντερμαν ζητώντας τα αστάθμιστα δεδομένα. Εν τω μεταξύ, το ακόλουθο διάγραμμα, από την ίδια έκθεση, θέτει τα στατιστικά στοιχεία για το Σαν Φρανσίσκο στη σωστή τους διάσταση. Μια αύξηση κατά 12% για τη Samsung και μια μείωση 38% για την Apple δε θα μειώσει τη συντριπτική δημοτικότητα της Apple για τους ληστές στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τον Σνάιντερμαν, η Google και η Microsoft έχουν υποσχεθεί να τοποθετήσουν «διακόπτες απενεργοποίησης»  στην επόμενη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων των smartphone τους – αν και, όπως επισημαίνει ο αναγνώστης Ντάνιελ Έραν Ντίλτζερ, το έπραξαν αφότου η Μινεσότα έγινε η πρώτη πολιτεία που επέβαλε το «διακόπτη απενεργοποίησης»  για όλα τα smartphones. Παρόμοια νομοθεσία εκκρεμεί στην Καλιφόρνια, το Ιλλινόις και τη Νέα Υόρκη.

Το επόμενο εμπόδιο είναι να πειστούν οι εταιρείες κινητών να συμπεριλάβουν τους διακόπτες απενεργοποίησης στο βασικό  εξοπλισμό των κινητών τους ώστε να παρέχεται εξαρχής προστασία για τον χρήστη.

Διαβάστε ακόμη:

«Φρένο» στις κλοπές κινητών

Google και Microsoft «στριμώχνουν» τους κλέφτες smartphones

Βρες το τηλέφωνό σου, αλλά με προσοχή