Τα «χρηστά ήθη» θα πρέπει να τηρεί όποιος θέλει τουρκική υπηκοότητα

Νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας κατέθεσε η τουρκική κυβέρνηση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει σήμερα την εξέταση ενός νομοσχεδίου της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης το οποίο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας καθώς και τους κανόνες για την απόκτηση της τουρκικής ιθαγένειας, η οποία θα εξαρτάται πλέον από τα… «χρηστά ήθη» του αιτούντος.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προβλέπει, χωρίς άλλη διευκρίνιση, πως οποιοσδήποτε ξένος ή ξένη ζητάει την τουρκική υπηκοότητα μέσω του γάμου του/της με μια Τουρκάλα ή έναν Τούρκο, θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζεται από «χρηστά ήθη». Η προϋπόθεση αυτή προστίθεται σ’ αυτήν που υφίσταται ήδη για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, δηλαδή ο υποψήφιος να μην αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές της ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία.

Εκτός από το μέτρο αυτό, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το AKP προβλέπει μια ολόκληρη σειρά μέτρων τα οποία ενισχύουν τις εξουσίες της αστυνομίας, μετά τις φιλοκουρδικές ταραχές που στοίχισαν στις αρχές Οκτωβρίου τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μεταξύ άλλων επιτρέπει στις δυνάμεις της τάξης να καταφεύγουν σε πυροβόλα όπλα εναντίον οποιουδήποτε έχει στην κατοχή του βόμβα Μολότοφ. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης στους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν βόμβες Μολότοφ και οποιονδήποτε άλλο εμπρηστικό μηχανισμό ή να κρύβουν το πρόσωπό τους. Όσοι καλύπτουν το πρόσωπό τους με μάσκες, κράνη ή μαντίλια θα κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών, ενώ αυτοί που διαπράττουν ζημιές σε δημόσια αγαθά θα πρέπει να πληρώνουν αποζημιώσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνει επίσης το δικαίωμα των δυνάμεων ασφαλείας να καταφεύγουν σε έρευνες, κατασχέσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Μ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θα χρησιμοποιούνται εναντίον των βανδάλων που καταχρώνται των διαδηλώσεων», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, που αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες