Τα δώρα και οι υποσχέσεις Γιούνκερ σε Νταβούτογλου από την «πίσω πόρτα»

Τα δώρα και οι υποσχέσεις Γιούνκερ σε Νταβούτογλου από την «πίσω πόρτα»

Με επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν υπόσχεται ότι θα ξεπαγώσουν μέχρι την άνοιξη τα πέντε Κεφάλαια τα οποία κρατά παγωμένα η Λευκωσία.

Στην αποκάλυψη του περιεχομένου επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προχωράει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν προτίθεται να προχωρήσει σε «ξεπάγωμα» πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, ως συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει, μαζί με την Τουρκία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια), 26 (Παιδεία και Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια), χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».

Από την επιστολή-δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκύπτει ευθέως ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν μεθοδεύει το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να υπολογίζει τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και τους λόγους που την οδήγησαν να βάλει στο ψυγείο τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η δέσμευση της Κομισιόν για «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, με ονομαστική αναφορά, επιχειρήθηκε να περιληφθεί και στην «κοινή δήλωση» ΕΕ-Τουρκίας, κάτι που απέτρεψε η Λευκωσία.