Τα ελληνικά θεραπευτικά καλλυντικά με τις διεθνείς παντέντες

Τα ελληνικά θεραπευτικά καλλυντικά με τις διεθνείς παντέντες

Ο Μιχάλης Μουρκάκος μιλά για τις επενδύσεις της Pharmasept και τα νέα προϊόντα.

Μπορεί η κρίση να αναχαίτισε την ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων, ωστόσο έδωσε την ευκαιρία σε όσες έκαναν σταθερά βήματα όλο αυτό το διάστημα  να ξεχωρίσουν και αυξήσουν τα μεγέθη τους. Η Pharmasept είναι μια από τις εταιρείες που εν μέσω κρίσης αύξησε το προσωπικό της, μεταφέρθηκε σε καινούριες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και συνέχισε τις επενδύσεις σε νέα προϊόντα.

Πρόκειται για μία αμιγώς ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια στο χώρο του δερμο-καλλυντικού προϊόντος με ιδιαίτερη επιτυχία. Το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την Pharmasept είναι ο κ. Μιχάλης Μουρκάκος, ένας επιχειρηματίας που δεν κάθεται απλά σε ένα γραφείο δίνοντας εντολές σε συνεργάτες αλλά που έρχεται σε καθημερινή επαφή με εκατοντάδες φαρμακεία για να τους συστήσει τα προϊόντα του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μουρκάκος επέστρεψε πριν από δύο δεκαετίες στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στην Αμερική, στην οποία είχε πάει για να σπουδάσει οικονομικά, για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. O πατέρας του δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της οικοδομής αλλά το μέλλον του Μιχάλη Μουρκάκου είχε ήδη προδιαγραφεί στον χώρο των καλλυντικών.

PHARMASEPT  CEO_M.Mourkakos (logo)
Pharmasept ©

Η πρώτη επαφή με το αντικείμενο έγινε όταν ένας φίλος του, του πρότεινε να ασχοληθούν με την εισαγωγή καλλυντικών προϊόντων στο εξωτερικό. Δέχτηκε την επιχειρηματική πρόταση αλλά έβλεπε τα πράγματα να εξελίσσονται διαφορετικά για τον ίδιο. «Ήταν δύσκολο να προσαρμόσεις τα εισαγόμενα προϊόντα στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών ακριβώς επειδή οι ξένοι λειτουργούσαν με συγκεκριμένα standards. Υπήρχαν φορές που έπρεπε να αλλάξουμε τη σύσταση μιας κρέμας να την κάνουμε για παράδειγμα λιγότερο λιπαρή, αλλά αυτό σήμαινε να βασιστούμε πάνω σε δική μας συνταγή».

Έτσι και έγινε. Το 2003 αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την επιχείρηση και περνάει στο κομμάτι της παραγωγής. Από το εργοστάσιο στους Θρακομακεδόνες λανσάρει το 2004 τη σειρά Flogo και Tol Velvet. «Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει τους 60 κωδικούς, όλοι βασισμένοι στη φυσική απόσμηση 24ώρες το εικοσιτετράωρο».

Πρόκειται για καλλυντικά προϊόντα με υψηλή καλλυντική περιποίηση που προλαμβάνουν ερεθισμούς, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και εξασφαλίζουν υγιή όψη στο δέρμα.  «Μέχρι χθες τα αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν πανάκριβα. Εμείς σεβόμενοι τον καταναλωτή το αλλάξαμε αυτό. Συνεργαζόμαστε με 6.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα και η μεγαλύτερη ικανοποίηση έρχεται από τον ίδιο τον πελάτη. Ανεβαίνουμε σκαλί-σκαλί εδώ και μια δεκαετία και κάθε μέρα κερδίζουμε και από ένα πελάτη από τις μεγάλες πολυεθνικές».

Η εταιρεία είναι ξεχωριστή και για έναν ακόμη λόγο. Είναι σε φάση κατοχύρωσης πατέντας σε ότι αφορά την καθαριότητα και την φυσική αντισυψία των προϊόντων της σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως τονίζει ο κ. Μουρκάκος ο καθαρισμός του δέρματος είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα υγιές δέρμα και δυστυχώς αυτή την φιλοσοφία την έχουν υποβιβάσει αρκετές πολυεθνικές εταιρείες που «βομβαρδίζουν» τους καταναλωτές με δεκάδες καθαριστικά προϊόντα πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας. «Προτιμάμε να έχουμε ένα χαμηλότερου επιπέδου design, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα. Για την έρευνα που απαιτείται για τη δημιουργία κάθε νέου προϊόντος δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Η παιδική σειρά της Pharmasept είναι η πιο εμπορική και ενδεικτική της ποιότητας που την διακρίνει αφού κανείς δεν θα έβαζε ένα προϊόν που δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του στο ευαίσθητο δέρμα ενός μωρού. Εξίσου δυνατός εμπορικός κωδικός είναι και η σειρά Cryotherapy η οποία απαλύνει τους πόνους στο σώμα. Η κρίση όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά την εταιρεία αλλά αύξησε και τις πωλήσεις της. Το 2013 ο τζίρος έκλεισε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αυξημένος κατά 33%, ενώ ήδη στο α’ 6μηνο του 2014 «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15%.

Καθώς το κανάλι διανομής βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα φαρμακεία, οι εξελίξεις στον κλάδο δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο και τον ιδιοκτήτη της Pharmasept. «Γίνεται ένας πόλεμος στο χώρο του φαρμακείου και κρίνεται αναγκαίο να διευθετηθούν άμεσα πολλά πράγμα. Αυτός που θέλει να βελτιωθεί είναι εκείνος που τελικά θα επιβιώσει».

Στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις στους Θρακομακεδόνες οι ετήσια παραγωγή αγγίζει το ένα εκατομμύριο τεμάχια. Ήδη υλοποιούνται επενδύσεις που αφορούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και στο R&D για να μεγαλώσει η παραγωγή. Παράλληλα επενδύθηκαν 500.000 ευρώ για τα νέα γραφεία της εταιρείας που μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στην περιοχή του Μοσχάτου.

Επιπρόσθετα, μέχρι το 2015 θα μπουν στην ελληνική αγορά πάνω από δέκα νέα προϊόντα. Στην κορυφή της πυραμίδας, πάνω στην οποία βασίζεται η στρατηγική της Pharmasept, βρίσκεται ο όρος εξωστρέφεια. Από την πλευρά της διοίκησης γίνονται προσεκτικές κινήσεις για την εδραίωση του brand name σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Γιουγκοσλαβία, η Γερμανία και η Αμερική στις οποίες έχει «πατήσει» πόδι.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρώτο εναλλακτικό online φαρμακείο

Fresh Line με ένα «κλικ» στο Amazon.co.uk

Μάχη πλουσίων εναντίων φτωχών με όπλο ένα… κραγιόν