Τα ΕΛΠΕ άντλησαν 400 εκατ. δολάρια

Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση.

Στα 400 εκατ. δολάρια έφθασε το ύψος της έκδοσης του ομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων που ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία. Το ομόλογο είναι διετές, με σταθερό επιτόκιο 4,625% ενώ η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση.

Όπως αναφέρουν τα ΕΛΠΕ, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές), είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών να ολοκληρωθεί εντός μερικών ωρών από την έναρξη της διαδικασίας και το ύψος της έκδοσης να ανέλθει στα 400 εκ. δολ.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της Εταιρείας. Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια.

Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας ,αποδεικνύουν τη δυνατότητα της Εταιρείας να διευρύνει περεταίρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Διαβάστε επίσης: 

Έκδοση ομολογιακού δανείου 700 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ