Τα όμορφα χωριά όμορφα πωλούνται

Τα όμορφα χωριά όμορφα πωλούνται

Περισσότερα από 3.000 ισπανικά χωριά διατίθενται προς πώληση σε επενδυτές και ιδιώτες.

«Προς πώληση, 35 χλμ έξω από τη Βαρκελώνη, αγροτική έκταση 1,8 στρεμμάτων με κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ενός οχυρωμένου πύργου, ενός μύλου, μίας φάρμας του 16ου αιώνα, μίας μοντέρνας οικίας με παρεκκλήσι, κελάρι και αρκετές αποθήκες». Τιμή αγοράς; Περίπου όσο ένα τεσσάρι διαμέρισμα στην Αθήνα της κρίσης!

Αγγελίες σαν και αυτή έχουν κατακλύσει τον Τύπο και την ξεφουσκωμένη κτηματομεσιτική αγορά στην Ισπανία. Εγκαταλελειμμένα από τους κατοίκους τους εδώ και δεκαετίες -μετά την έντονη αστικοποίηση της δεκαετίας του ’50- περίπου 3.000 χωριά και χωριουδάκια έχουν βγει στο σφυρί, σε εξευτελιστικές τιμές, που σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζουν από τα 200.000 ευρώ.

Τα περισσότερα βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, κυρίως στη Γαλικία, στις Αστούριες, αλλά και στην Καταλωνία. Ιδιοκτήτες τους είναι συνήθως είτε οι λιγοστοί ηλικιωμένοι κάτοικοι που έχουν απομείνει μόνοι τους στη μέση του πουθενά, είτε νεαροί κληρονόμοι που -σε πείσμα της ανεργίας που καλπάζει– προτιμούν την ζωή στην πόλη, παρά να γίνουν αγρότες στην ερημιά.

Διαβάστε ακόμη: Μία χώρα υπό αφανισμό

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι αγοραστές είναι ξένοι, κυρίως Γερμανοί, Νορβηγοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Αμερικανοί και πλούσιοι Άραβες. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως -εξηγεί ο Ραφαέλ Κανάλες της κτηματομεσιτικής Aldeasabandonadas.com– η αγορά δεν είναι παρά μόνον το πρώτο μέρος της επένδυσης. Κι αυτό γιατί για την αξιοποίηση των προς πώληση εκτάσεων, απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια σε έργα αναστήλωσης και ανακατασκευής.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Εσμπλάδα, στην επαρχία Ταραγκόνα. Στα 80 εκτάριά του στέκονται σχεδόν ετοιμόρροπα 14 σπίτια. Κι όλα μαζί -εκτός της τοπικής εκκλησίας και του νεκροταφείου- έχουν βγει στην αγορά από το 2012. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αγοραστής. Ο βασικός λόγος είναι ότι, για να μπορέσει να ξανακατοικηθεί, εκτιμάται ότι θα πρέπει να επενδυθούν τουλάχιστον 600.000 έως και 1.000.000 ευρώ. Σήμερα, η τιμή του χωριού βρίσκεται στα 280.000 ευρώ και εκτιμάται ότι σύντομα θα αρχίσει να πέφτει. Οι επενδυτές είναι εδώ και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.