Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και τα πλάνα Μητσοτάκη

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και τα πλάνα Μητσοτάκη
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της επιλογής από την ηγεσία του κόμματος.

 

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Το σενάριο μιας προσφυγής σε πρόωρες εθνικές εκλογές στο άμεσο μέλλον από τον Αλέξη Τσίπρα, σενάριο το οποίο εξετάζουν και δεν αποκλείουν από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζει προς το παρόν στο συρτάρι τις όποιες σκέψεις και σχεδιασμούς για διεύρυνση της ΝΔ με στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, όπως το Ποτάμι και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Στη ΝΔ διαβλέπουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες σκληρής δοκιμασίας του πολιτικού συστήματος και ως εκ τούτου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά σε ένα ρευστό και ασταθές πολιτικό σκηνικό έχει θέσει ως πρώτο στόχο τη συνοχή της ΝΔ. Άλλωστε με ελάχιστες εξαιρέσεις τα ονόματα που κυκλοφόρησαν ή φέρονταν να ενδιαφέρονται για μια μεταπήδηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως τα στελέχη τα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσαν αντιδράσεις από διάφορες πτέρυγες της ΝΔ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ ο όποιος σχεδιασμός σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είχε νόημα μόνο αν η ηγεσία του κόμματος είχε μπροστά της ένα εύλογο χρονικό διάστημα ως αντιπολίτευση προκειμένου το εσωτερικό της ΝΔ να «χωνέψει» τέτοιες αλλαγές. Αντίθετα όπως υποστηρίζουν μια τέτοιου τύπου διεύρυνση σε επίπεδο στελεχών θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα αποσταθεροποίησης της ίδιας της ΝΔ.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και ορισμένοι προβληματισμοί κατά πόσο θα τονώσουν το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να ενσταλάξει ο κ. Μητσοτάκης ή αντίθετα θα δημιουργήσουν την εικόνα μιας αναπαλαίωσης με υλικά του παρελθόντος, καθώς τα περισσότερα στελέχη τα ονόματα των οποίων κατά καιρούς έχουν ακουστεί ή που οι ίδιοι φέρονται να φλερτάρουν με τη μεταπήδησή τους στη ΝΔ ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Από την άλλη μεριά δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να «εξαφανίσει» από τον πολιτικό χάρτη δυνάμεις όπως το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί στη ΝΔ εκτιμούν ότι επειδή η εποχή των αυτοδυναμιών έχει παρέλθει οριστικά, η ύπαρξη τέτοιων πολιτικών φορέων στα σημερινά ή παρόμοια εκλογικά επίπεδα θα μπορούσαν να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Στο ερώτημα από που η ΝΔ θα αντλήσει δυνάμεις και θα αυξήσει την εκλογική της δύναμη του 28% φαίνεται ότι ο κύριος προσανατολισμός της Συγγρού αυτή τη στιγμή είναι να επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους της που τα τελευταία χρόνια είχαν κατευθυνθεί προς την αποχή και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τα σπλάχνα της κεντροδεξιάς και αμφότεροι έχουν ένα μετριοπαθές προφίλ.

Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαία και η κίνηση του κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό όπου χρησιμοποιεί μια ήπια ρητορική και παρέχει συναίνεση στον κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στηρίχτηκε από μεγάλο μέρος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, κάνοντας μάλιστα αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει πρόεδρος στη ΝΔ που δεν χρησιμοποιεί και δεν αποδέχεται τον όρο «λαθρομετανάστης», ενώ δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης έχει πει χαρακτηριστικά ότι «αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχει. Στη θάλασσα υπάρχει μόνο διάσωση», σε αντίθεση με την κυβερνητική αντίληψη και πρακτική της ΝΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Πηγή: news247.gr