Τα ταξιδιωτικά trends που θα κυριαρχήσουν το 2024

Τα ταξιδιωτικά trends που θα κυριαρχήσουν το 2024
PARIS (75) 12 TH DISTRICT. GARE DE LYON STATION. TRAVELLERS ON LINE TO TAKE A TAXI (Photo by Serge ATTAL / ONLY FRANCE / Only France via AFP) Photo: AFP
Στα 3 τρισ. δολάρια οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Μπορεί ο Covid να είναι εκ νέου σε έξαρση, όμως τίποτα δεν προμηνύει ότι θα επιστρέψουμε σε καθεστώς καραντίνας, όπως συνέβη το 2020. Τουναντίον, οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας είναι ευοίωνες καθώς οι δαπάνες για ταξίδια, επαγγελματικά και αναψυχής, θα αγγίξουν τα 3 τρισ. δολάρια.

Την εικόνα της ταξιδιωτικής αγοράς συνθέτουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες μεταξύ των οποίων, η αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια από τις αναδυόμενες αγορές, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, η γεωπολιτική αστάθεια, όπως επίσης και η κλιμάκωση των προκλήσεων βιωσιμότητας.

Διανύοντας ήδη τις πρώτες ημέρες του 2024, οι προκρατήσεις επιβεβαιώνουν τη διάθεση των τουριστών να ταξιδέψουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς, όχι μόνο για να βάλουν την πολυπόθητη… πινέζα στον προσωπικό ταξιδιωτικό τους χάρτη, αλλά και για να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες που θα τους τροφοδοτήσουν με χαρά και ενέργεια για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Euromonitor με τίτλο «Voice of the Industry Travel», παρά την υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας που τοποθετείται στο 2,7% και το υψηλό κόστος ζωής, ο κόσμος έχει budget για ταξίδια αναψυχής. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, και σε αυτόν τον κλάδο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 16% το 2024, καθώς οι μεθυστικές μέρες των «ταξιδιών εκδίκησης», ξεθωριάζουν και οι αυξανόμενες τιμές σταδιακά «ροκανίζουν» την όρεξη των καταναλωτών για ταξίδι.

Στελέχη ταξιδιωτικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, ανέφεραν τον πληθωρισμό (56%) και τις ταξιδιωτικές διακοπές (53%) μαζί με την επιθυμία των καταναλωτών για σχέση ποιότητας-τιμής (46%) ως τις μεγαλύτερες τάσεις που επηρεάζουν τον κλάδο. Μάλιστα το 59% αναμένει μια μικρή βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις κατά την περίοδο 2023-2024, καθώς το αυξανόμενο κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια που περιορίστηκαν δραστικά μετά την πανδημία, μιας και πολλές συναντήσεις εξακολουθούν να γίνονται διαδικτυακά – κατάλοιπο του κορωνοιού – για λόγους εξοικονόμησης κόστους και χρόνου, εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιλέγουν πια να ταξιδεύουν στοχευμένα διατηρώντας ισχυρότερη την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Σε αυτή την περίπτωση τα «μικτά ταξίδια» αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις πιέζονται από τους επενδυτές και τους μετόχους τους να επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα περιορίζοντας τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια, όπου τα αεροπορικά ταξίδια business class είναι τέσσερις φορές πιο επιβλαβή από την οικονομική θέση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αεροπορικού Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στροφή στο … τρένο

Σε χώρες με αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο το τρένο ήταν ανέκαθεν ένα ευχάριστο μέσο μετακίνησης των κατοίκων μέσα στην πόλη ή μεταφοράς τους σε πόλεις γειτονικών χωρών. Πλέον γίνεται trendy και στην ταξιδιωτική κοινότητα, η οποία εκτός από το ότι το θεωρεί ένα value for money μέσο μετακίνησης, βλέπει σε αυτό και τα περιβαλλοντικά οφέλη που συνεπάγεται η χρήση του.

Δεδομένου ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτέλεσαν την περίοδο 2023-2024 το 35,6% του συνόλου των ταξιδιωτικών μετακινήσεων, η εκτίμηση είναι πως τα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια θα κυριαρχήσουν και μάλιστα το 2024 το τρένο θα  αναχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία ταξιδιών παγκοσμίως. Το πιο σημαντικό είναι πως η αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση οδηγεί τους ταξιδιωτικούς φορείς στην συμπερίληψη περισσότερων «πράσινων» επιλογών μεταφοράς στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Euromonitor, το  33% των Eco-Adventurers το 2023 προτίμησαν εναλλακτικές λύσεις αντί των αεροπορικών ταξιδιών, όπως το σιδηρόδρομο για τα ταξίδια τους.

Μαζί με τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, τα αφορολόγητα ψώνια, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι αναμένεται να είναι η δεύτερη και τρίτη κατηγορία υψηλότερης ανάπτυξης, με 24,9% και 17,9%, αντίστοιχα, με τους Luxury Seekers να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνών επιβατών που ανακαλύπτουν ξανά τις χαρές των αγορών από το αεροδρόμιο, ενώ η επιστροφή των πολιτιστικών εξερευνητών που ανακαλύπτουν εκ νέου μέρη πιο κοντά στο σπίτι τους, είναι γεγονός. Ενδεικτικό είναι πως το 28% των ατόμων που αναζητούν πολυτέλεια επιλέγουν ακόμη και τους προορισμούς των διακοπών τους με βάση την ποιότητα των αγορών που διατίθενται εκεί.

Η εξατομίκευση σε πρώτο πλάνο

Ευεξία, πολυτέλεια, οικοτουρισμός, αθλητισμός και περιπέτεια αναμένεται να είναι σημαντικοί τομείς ανάπτυξης το επόμενο έτος, καθώς οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στις εξατομικευμένες εμπειρίες που ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο ζωής και τις αξίες τους και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να απολαύσουν αυτό που επιθυμούν.

Οι πωλήσεις πακέτων αθλητικού τουρισμού που πωλούνται μέσω ταξιδιωτικών διαμεσολαβητών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15% το 2024, επωφελούμενες από μεγάλα γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και το UEFA EURO 2024 στη Γερμανία, ενώ ο οικοτουρισμός θα είναι η δεύτερη κατηγορία με την υψηλότερη ανάπτυξη, με 14,8%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω τα ταξιδιωτικά brands και οι τουριστικοί προορισμοί αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αξιοποιούν την τμηματοποίηση των καταναλωτών, το παραδοσιακό μάρκετινγκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεγαλύτερο engagement. Αυτή η νοοτροπία με επίκεντρο τον καταναλωτή συμβάλλει στην προώθηση του ποιοτικού τουρισμού έναντι της ποσότητας για να διασφαλιστεί η βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προφίλ του ταξιδιώτη

Μεταξύ των ευρημάτων που αξίζει να αναφερθούν είναι αυτό που παρουσιάζει το προφίλ του σύγχρονου ταξιδιώτη. Οι ταξιδιώτες μετά την πανδημία γίνονται νεότεροι, ενώ οι millennials (ηλικίας 30-44) αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των λατρών της ευεξίας, της πολυτέλειας και των ψηφιακών εμπειριών.

Ως προς τα άτομα που αναζητούν πολυτέλεια η υψηλότερη εκπροσώπηση παρατηρείται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας-Ειρηνικού, οι Eco-Adventurers συναντώνται στην Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη, ενώ οι Πολιτιστικοί Εξερευνητές είναι πιο διαδεδομένοι στην Ευρώπη.

Τέλος, στα βασικά συμπεράσματα είναι ότι τα ταξίδια είναι εξαιρετικά ψηφιοποιημένα, με το 67% των καταναλωτών να αναμένεται να κάνουν κράτηση online το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έσπασε το ρεκόρ του 2019 ο ελληνικός τουρισμός – Πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες το 10μηνο

Η παγκόσμια ταξιδιωτική ανάκαμψη της Κίνας δεν συνέβη το 2023. Αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν «αξιοσημείωτη» αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών φέτος