Η παγκόσμια ταξιδιωτική ανάκαμψη της Κίνας δεν συνέβη το 2023. Αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν «αξιοσημείωτη» αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών φέτος

Η παγκόσμια ταξιδιωτική ανάκαμψη της Κίνας δεν συνέβη το 2023. Αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν «αξιοσημείωτη» αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών φέτος
**CHINESE MAINLAND, HONG KONG, MACAU AND TAIWAN OUT** Tourists take photos with ice sculptures at Harbin Ice and Snow World in Harbin City, northeast China's Heilongjiang Province, 4 January, 2024. (Photo by stringer / cnsphoto / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
Τα κινεζικά ταξίδια προς το εξωτερικό αυξήθηκαν ραγδαία το 2023, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πριν από το COVID.

Στις 8 Ιανουαρίου 2023 -σχεδόν πριν από ένα χρόνο- το Πεκίνο έθεσε τέρμα σε ένα από τα πιο σκληρά μέτρα μηδενικού COVID: το σύστημα υποχρεωτικής καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις. Μετά από χρόνια κλειστών συνόρων, όσοι εισέρχονταν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων πολιτών που έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν χρειαζόταν πλέον να περνούν μέρες σε απομόνωση. Ήταν μια συναρπαστική εξέλιξη και για πολλούς εκτός της χώρας, με τους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο να προετοιμάζονται για ένα κύμα Κινέζων τουριστών, έτοιμων να ταξιδέψουν και να ξοδέψουν χρήματα μετά από χρόνια εγκλωβισμού στην πατρίδα.

Αλλά ενώ τα εξερχόμενα ταξίδια σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023, ένα τμήμα της ταξιδιωτικής οικονομίας εξακολουθεί να λείπει: οι Κινέζοι τουρίστες. Η προσδοκώμενη ανάκαμψη απέτυχε να υλοποιηθεί, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες στράφηκαν στον εγχώριο τουρισμό αντί για ταξίδια στο εξωτερικό.

Αυτό αποτελεί πρόκληση για πολλούς προορισμούς στη Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίοι πριν από την πανδημία βασίζονταν στη δαπάνη των Κινέζων για την ανάπτυξη των τουριστικών τους τομέων. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ταϊλάνδη κατάργησε μόνιμα τις απαιτήσεις βίζας για τους Κινέζους ταξιδιώτες. «Αυτό θα αναβαθμίσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Srettha Thavisin. Η Κίνα καταργεί επίσης τις απαιτήσεις βίζας για τους Ταϊλανδούς επισκέπτες, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τον εισερχόμενο τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κινεζικά ταξίδια προς το εξωτερικό αυξήθηκαν ραγδαία το 2023, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πριν από το COVID. Το 2019, οι Κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν 155 εκατομμύρια εξερχόμενα ταξίδια. Τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους αναφέρουν 40 εκατομμύρια ταξίδια, και ενώ ο αριθμός για ολόκληρο το έτος θα είναι μεγαλύτερος, είναι πιθανό να είναι ακόμα χαμηλότερος από αυτόν που αναφερόταν πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, οι ταξιδιωτικοί αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες θα αρχίσουν να ταξιδεύουν περισσότερο διεθνώς φέτος. «Αν δείτε σε όλο τον κόσμο, πιθανώς τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων είναι το μόνο συστατικό που λείπει», δήλωσε ο Parash Jain, επικεφαλής της έρευνας μεταφορών για την Ασία-Ειρηνικό στην HSBC.

Αν και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου της Νοτιοανατολικής Ασίας υπό την ηγεσία της Κίνας δεν υλοποιήθηκε πέρυσι, το 2024 θα μπορούσε τελικά να αποδείξει ότι οι αναλυτές έχουν δίκιο, χάρη στις περισσότερες πτήσεις, τους χαλαρούς κανονισμούς για τις βίζες και την υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID.

Παρά τη «μεγάλη απαισιοδοξία για τα εξερχόμενα ταξίδια της Κίνας», ο Jain εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ετήσια αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών θα είναι «αξιοσημείωτη». Δεν πιστεύει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα μειώσει την όρεξη για ταξίδια στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι Κινέζοι τουρίστες θα επιλέξουν προορισμούς πιο κοντά στην πατρίδα τους. «Αντί να πάω στο Μαϊάμι, αν θέλω να εξοικονομήσω κάτι θα πάω στο Μπαλί. Αν όχι στο Μπαλί, μάλλον θα πάω στην Ταϊλάνδη», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com