Ταμπλέτα δια χειρός Κιμ Γιογκ Ουν!

Ταμπλέτα δια χειρός Κιμ Γιογκ Ουν!

Ιδού η πρώτη βορειοκορεατική ταμπλέτα! Μπορεί να μην έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχει όμως... Angry Birds!

Έτσι όπως έχουμε καλομάθει με την πρόοδο της τεχνολογίας, το πολύ να τη χρησιμοποιούσαμε ως… hich tech σουβέρ! Κατά τα λοιπά, είναι η ταμπλέτα-καμάρι της βορειοκορετατικής εταιρίας ηλεκτρονικών Samjiyon, άρτι αφιχθείσα στην αγορά της κομμουνιστικής Πιονγκγιάνγκ.

Έχει οθόνη 7 ιντσών με ανάλυση 1024×768, κάμερα 2 megapixel, επεξεργαστή 1.2 Ghz, 1 GB RAM, αποθηκευτικό χώρο 8 ή 16 GB και τρέχει με το λειτουργικό Android 4,04 Ice Cream Sandwich της Google! Παρέχεται δε με προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια, όπως το Angry Birds Rio και τα πολεμοχαρή Tank Recon 3D και Field Runners.


«Ανταποκρίνεται μία χαρά και η ταχύτητά του θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο γνωστές φίρμες του είδους», περιγράφει στο τεχνολογικό πρακτορείο IDG ο Μάικλ, ένας… γενναίος ταξιδιώτης, που έβγαλε στη «ζούλα», παρά τις απαγορεύσεις, την ταμπλέτα από τα σύνορα της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επίδειξη δύναμης από τη Βόρεια Κορέα

«Η πληκτρολόγηση και η χρήση των εφαρμογών γίνεται χωρίς δυσκολία, η ενεργοποίηση της κάμερας είναι ταχύτατη, όπως σε κάθε άλλη δυτική ταμπλέτα και τα παιχνίδια δεν κολλάνε», παρατηρεί. Υπάρχουν όμως ένα-δυο βασικά προβληματάκια, που είναι… μάλλον δύσκολο να ξεπερστούν!

Το προϊόν της Samjiyon δεν έχει YouTube, Gmail, Wi-Fi, ούτε καν πρόσβαση στο Ίντερνετ! Τουλάχιστον όχι με την έννοια που ο δυτικός κόσμος γνωρίζει.

Για την ακρίβεια, η βορειοκορεατική ταμπλέτα έχει έναν δικό της web browser με πρόσβαση αποκλειστικά στην Kwangmyong: μία online υπηρεσία που περιβάλλεται από πλείστα όσα «τείχη ασφαλείας» και -φυσικά- ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το κομμουνιστικό καθεστώς!


Ως… δωράκι πάντως προσφέρεται η ενσωματωμένη κεραία για απευθείας σύνδεση με την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας (πιθανόν θα σας έρχεται στον νου η εικόνα των φανατισμένων παρουσιαστών ειδήσεων, που ξεχυλίζουν από κομματικό ζήλο και πατριωτισμό).

H κινεζική υπερδύναμη των υπολογιστών

Για τους ίδιους τους Βορειοκορεάτες, βέβαια, η ταμπλέτα, συνιστά μία μικρή επανάσταση, σαν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Για όσους πάντως από εσάς που -για τους δικούς σας, ανεξήγητους λόγους- θελήσετε να την αποκτήσετε, ατυχήσατε!

Δεν πωλείται μέσω διαδικτύου – ολόκληρη η κομμουνιστική χώρα είναι αποκομμένη ιντερνετικά από τον έξω κόσμο. Διατίθεται μόνον στην αγορά της Πιονγκγιάνγκ. Όσο για την τιμή της; 200 δολάρια το κομμάτι! Τελικά, είναι πανακριβή για σουβέρ…