Taso Du Val (CEO Toptal) στο Fortune Greece: Εστιάστε στην κερδοφορία, κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση

Taso Du Val (CEO Toptal) στο Fortune Greece: Εστιάστε στην κερδοφορία, κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση
Aποστολή στο Slush – Ελσίνκι: Συζητήσαμε με τον επικεφαλής της διάσημης παγκόσμιας πλατφόρμας εργασίας.

Στο Slush, το κορυφαίο συνέδριο τεχνολογίας που έλαβε χώρα στο Ελσίνκι Πέμπτη και Παρασκευή 17-18 Νοεμβρίου, πολλοί σημαντικοί ομιλητές μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. Μέσα από μια εφαρμογή που είχαν αναπτύξει οι διοργανωτές η επικοινωνία μεταξύ των ομιλητών, των συμμετεχόντων και του κοινού ευρύτερα ήταν αρκετά άμεση και διαδραστική.

Όταν λοιπόν μου ήρθε το αίτημα από την ομάδα της Toptal για μια συνάντηση με τον CEO της εταιρείας Taso Du Val, η απάντησή μου ήταν αυτονόητη. Ο Du Val, έχοντας δουλέψει σε εταιρείες όπως η Fotolog (εξαγοράστηκε από τη Hi Media για 100 εκατ. δολάρια) και η Slide (εξαγοράστηκε από τη Google για 228 εκατ. δολάρια) και έχοντας σημαντική εμπειρία από τη δημιουργία δικών του startups, έφερε στην Toptal σημαντική εμπειρία τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σε επίπεδο management.

Η Toptal είναι ένα δίκτυο που συγκεντρώνει κορυφαίο ταλέντο on demand σε design, τεχνολογία και επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα της επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν εργασία, να «ανεβάζουν» νέες θέσεις απασχόλησης και να επικοινωνούν με επαγγελματίες (freelance services). Μετρώντας ήδη πάνω από 250.000 χρήστες, υπολογίζεται ότι πάνω 1,5 εκατ. εργασίες έχουν «περάσει» μέσω της Toptal, με την εταιρεία να επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της.

Όπως μου εξηγεί ο CEO της, η Toptal είναι μια εταιρεία με εντελώς «αποκεντρωμένο» χαρακτήρα, χωρίς υποχρεωτική φυσική παρουσία για τους εργαζομένους της, σε πάνω από 100 χώρες. Ένθερμός υποστηρικτής της εξ αποστάσεως εργασίας, δεν θα μπορούσε η συζήτησή μας να μην ξεκινήσει από το debate για την εργασία, το οποίο κυριαρχεί μετά την πανδημία και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την απόκτηση του Twitter από τον εκκεντρικό επιχειρηματία Elon Musk.

O Elon Musk, όπως και αρκετοί ακόμη επιχειρηματίες και CEOs, είναι της άποψης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο, αμφισβητώντας την απόδοσή τους μέσω απομακρυσμένης εργασίας. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Το Twitter είναι μια μοναδική κατάσταση. Η πλειονότητα των εργαζομένων του δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τη νοοτροπία του Elon Musk. Δεν ξέρω πώς είναι να διευθύνεις μια εταιρεία που είναι τόσο «πολιτισμικά» διχασμένη και τι θα έκανα εγώ σε αυτή την περίπτωση. Ίσως το να καταφέρεις να πείσεις τόσο πολλούς εργαζομένους για ένα τόσο ανθρώπινο ζήτημα να απαιτεί προσωπική παρουσία από την κορυφή προς τη βάση. Στην Toptal έχουμε μια ενιαία και ισχυρή κουλτούρα, παρόλο που όλοι δουλεύουμε απομακρυσμένα. Ίσως αισθάνεστε έκπληξη που το ακούτε αυτό.

Επομένως, είναι θέμα κουλτούρας κυρίως.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, κυρίως θέμα κουλτούρας. Ωστόσο, ο Elon Mask αντιμετωπίζει  ένα ξεχωριστό ζήτημα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν, πέρα από το πολιτισμικό στοιχείο, και είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το ίδιο το Twitter. Οι τρεις βασικές του εταιρείες (SolarCity, SpaceX, Tesla) ανήκουν στην κατηγορία των εταιρειών που απαιτούν φυσική παρουσία των εργαζομένων. Έτσι, αν λέγατε ότι το Twitter μπορεί να λειτουργεί εξ αποστάσεως, αλλά εσείς στη SpaceX, την Tesla και την SolarCity πρέπει να βρίσκεστε στο γραφείο, δημιουργείται μια λίγο ασυνεπής στάση όσον αφορά την εξ αποστάσεως εργασία. Αυτό καθορίζει, νομίζω, τη φιλοσοφική του στάση, ή τουλάχιστον εξηγεί τη στάση του σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία με έναν πιο ολιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι δύο χρόνια μετά την πανδημία, το υβριδικό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει για τις επιχειρήσεις;

Το υβριδικό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει για τις επιχειρήσεις. Η απομακρυσμένη εργασία ως πλήρως κατανεμημένη μέθοδος εργασίας είναι σημαντικά ανώτερη, αν μπορείτε να το κάνετε αυτό ως επιχείρηση. Όπως ανέφερα, η Solar City και η Tesla δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Άρα, δεν είναι θέμα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί μου. Το Fortune Greece είναι αρκετά τυχερό ώστε να έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας για κάποιους από τους εργαζομένους του. Έτσι, νομίζω ότι, στην πραγματικότητα, το Fortune Greece θα μπορούσε να είναι πλήρως απομακρυσμένο. Δεν ξέρω αν εργάζεστε εξ αποστάσεως ή αν είναι υβριδικό το μοντέλο σας. Αλλά το επιχείρημά μου είναι ότι μια εταιρεία όπως το Fortune Greece θα μπορούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως πολύ καλά, και ότι αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σας ρωτάω κυρίως επειδή φαίνεται να διεξάγεται πλέον ένας «πόλεμος ταλέντων» σε παγκόσμιο επίπεδο και έχετε αναφέρει ότι η οικονομία των ταλέντων, αν θυμάμαι καλά, είναι το μέλλον της εργασίας. Πώς θα περιγράφετε την οικονομία των ταλέντων και ποια η διαφορά της από μοντέλα όπως η gig economy, για παράδειγμα;

Είναι πολύ διαφορετική. Η gig economy που αναφέρετε σχετίζεται με γενικά συναλλακτικές, προσωρινές, χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας δεν απαιτούν καν κάποιου είδους δεξιότητες. Είχα αρκετές δουλειές στη ζωή μου που ήταν δουλειές «του ποδαριού». Μπορώ λοιπόν να το επιβεβαιώσω αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας τέτοιες δουλειές, ή έστω πολλοί από εμάς. Η οικονομία του ταλέντου αφορά εργασίες υψηλής ειδίκευσης, μακροχρόνιας διάρκειας, και τα ταλέντα έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στο τι μπορούν να κάνουν, επειδή έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση. Στην Toptal παρέχουμε υπηρεσίες διευκόλυνσης σε ανθρώπους που είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρουν δουλειά με ή χωρίς εμάς, εμείς απλώς τους διευκολύνουμε. Αντίθετα, είναι δύσκολο να βρείτε δουλειά ως οδηγός χωρίς την Uber, χωρίς την DoorDash ή τις αντίστοιχες πλατφόρμες στην Ευρώπη.

Αυτή είναι μια περίοδος πολλαπλών κρίσεων. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι «βαρύς» και για τις εταιρείες τεχνολογίας. Εσείς τι εκτιμάτε;

Αυτό που βλέπουν οι αναλυτές, είναι αυτό που βλέπουμε κι εμείς. Τον Ιούλιο του 2022, δηλαδή μόλις πριν από λίγους μήνες, μπορούσαμε να δούμε ότι, κυρίως στη δημογραφική ομάδα των νεοσύστατων επιχειρήσεων, η τάση για προσλήψεις επιβραδυνόταν. Από την άλλη πλευρά, δεν το βλέπουμε τόσο πολύ σε σχέση με τις εταιρείες του Global 2000 ή του Fortune 500. Επομένως, υπάρχει ακόμη η επιθυμία των μεγάλων εταιρειών να επικεντρωθούν στις πρωτοβουλίες καινοτομίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στις πρωτοβουλίες έρευνας & ανάπτυξης για τις οποίες ενδιαφέρονται και οι οποίες θα τους επιτρέψουν να βγουν από αυτή την πτωτική αγορά, κινούμενες ανοδικά. Έτσι, ενώ βλέπουμε μια μείωση της ζήτησης για τις εταιρείες τεχνολογίας, αυτές εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρές. Έχουμε ακόμα πολλές προσλήψεις στις εταιρείες του δείκτης Standard & Poors 500. Απλώς δεν είναι στο επίπεδο που παρατηρήσαμε το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022, μια περίοδο «ακραίας ανάπτυξης».

Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιό σας για την Toptal; Έχετε κάποιες προτεραιότητες για την εταιρεία τον επόμενο χρόνο;

Το σχέδιό μας είναι να επικεντρωθούμε στη συνεργασία με τους καλύτερους πελάτες μας σε μεγαλύτερο βάθος, να γίνουμε πραγματικά σύμβουλοι αυτών των εταιρειών. Η Toptal διαθέτει σημαντική πλέον γνώση για το τι συμβαίνει στον χώρο της εργασίας σε πολλούς κλάδους. Για παράδειγμα δουλεύουμε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, άρα συνεργαζόμαστε με διάφορες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης για τις πιο πιεστικές καινοτομίες τους. Ως εκ τούτου, έχουμε αναπτύξει «know how» που ελάχιστοι έχουν για τις ανάγκες αυτού του κλάδου, επειδή γνωρίζουμε πάνω σε τι εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι και ποιες είναι οι πραγματικές τάσεις που θα επικρατήσουν. Μπορούμε να είμαστε σύμβουλοι με μοναδικό τρόπο, να βοηθήσουμε τις εταιρείες να οικοδομήσουν τη στρατηγική τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και να το πράξουν αυτό βασιζόμενοι σε δεδομένα και εμπειρία που εμείς διαθέτουμε και μπορούμε να παρέχουμε. Αυτός είναι ένας νέος τομέας που καλύπτει η Toptal, ο οποίος είναι περισσότερο συμβουλευτικός. Άλλωστε υπάρχει μια συμβουλευτική συνιστώσα σε κάθε επιχειρηματικό τομέα, στην τεχνολογία, στα χρηματοοικονομικά, οπουδήποτε. Επεκτείνουμε, λοιπόν, το μοντέλο μας και εστιάζουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, ώστε να είμαστε σε θέση να γίνουμε στρατηγικός σύμβουλος εταιρειών.

Έχετε πολλούς ανταγωνιστές σε αυτόν τον τομέα;

Έχουμε. Αλλά είμαστε μακράν η πιο αποτελεσματική εταιρεία στον κόσμο σε αυτό που κάνουμε. Δεν υπάρχει καν αμφιβολία στο μυαλό μου γι’ αυτό. Αν κοιτάξετε ακόμη και τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων εκεί έξω, δεν μπορούν καν να μας ανταγωνιστούν όσον αφορά στην εκτέλεση. Η εκτέλεση των εργασιών είναι το δυσκολότερο πράγμα και εμείς είμαστε σε θέση να λύσουμε τον γρίφο αυτόν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον σε ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν, χάρη στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε ένα ισχυρό δίκτυο ταλέντων και επειδή διαθέτουμε σημαντικό εύρος όσον αφορά τα ταλέντα ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας. Είναι απλά μοναδικό. Μας πήρε περισσότερα από δώδεκα χρόνια για να το αναπτύξουμε και δεν είναι κάτι που μπορεί να αναπτύξει οποιαδήποτε νεοσύστατη επιχείρηση μέσα σε μια νύχτα ή ακόμη και μέσα σε πέντε χρόνια. Έχουμε οικοδομήσει μια τεχνολογική – λειτουργική υποδομή, που να καλύπτει διαφορετικές πτυχές και να ταιριάζει στην κλίμακα κάθε νέας επιχείρησης.

Στο Slush συμμετέχουν πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Είστε ένας founder με σημαντική εμπειρία. Έχετε κάποιες συμβουλές γι’ αυτούς;

Θα έλεγα να επικεντρωθούν στο να είναι λειτουργικά αποδοτικοί και να διατηρήσουν τα επίπεδα δαπανών τους όσο το δυνατόν χαμηλότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όχι απλώς να συγκεντρώσουν χρήματα, αλλά να κάνουν τις εταιρείες τους καλύτερες;

Σίγουρα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εστιάζετε στην ανάπτυξη. Είναι η ώρα να εστιάσετε στην κερδοφορία. Και αν δεν μπορείτε να είστε κερδοφόροι, να επικεντρωθείτε στη διατήρηση της χρηματοοικονομικής υγείας της επιχείρησής σας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό θα έδινα ως συμβουλή, διότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η υφεσιακή περίοδος, αυτή η καθοδική πορεία της αγοράς. Είναι δύσκολο να πει κανείς με απόλυτο τρόπο αν βρίσκεται η οικονομία ήδη σε ύφεση και ξέρω ότι ο κάθε αναλυτής έχει τη δική του προσέγγιση, αλλά πιθανολογικά θα έλεγα ότι είμαστε σε τροχιάς ύφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ