Τέλη κυκλοφορίας: Ποιες αλλαγές έρχονται από το 2025

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιες αλλαγές έρχονται από το 2025
Αυτοκίνητα κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε στην σύσταση ειδικής ομάδας που θα καταθέσει τις προτάσεις.

Στην αναθεώρηση του συστήματος τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, προχωρά το οικονομικό επιτελείο, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται από το 2025.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση, δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα εργασίας που θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση και ενημέρωση του συστήματος τελών κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει διάφορες επιλογές για την καθιέρωση νέων τελών κυκλοφορίας και θα υποβάλει προτάσεις βάσει των εργασιών της.

Επίσης, θα μελετήσει τα συστήματα τελών κυκλοφορίας σε άλλες χώρες και θα προετοιμάσει ένα σχέδιο προτάσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί του παρόντος, τα τέλη κυκλοφορίας βασίζονται σε διάφορες παραμέτρους, όπως οι εκπομπές ρύπων και τα κυνικά του οχήματος, με εξαιρέσεις για οχήματα με χαμηλές εκπομπές.

Το νέο σύστημα θα επικεντρωθεί σε περιβαλλοντικά κριτήρια και σε οχήματα εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.

Επίσης, αναμένεται να αλλάξουν οι κανόνες για τις κυρώσεις για καθυστερημένη καταβολή των τελών, με το υπουργείο να εξετάζει την εφαρμογή ενός κλιμακωτού συστήματος προστίμων ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα μειωμένων τελών για όσους επανακυκλοφορούν οχήματά τους μετά από περίοδο ακινησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: