Τέλος χρόνου… Νέα Εποχή! Τα δέκα χρόνια του Fortune Greece και το παράδειγμα ηγεσίας του Χρήστου Χαρπαντίδη

Τέλος χρόνου… Νέα Εποχή! Τα δέκα χρόνια του Fortune Greece και το παράδειγμα ηγεσίας του Χρήστου Χαρπαντίδη
Το 2023 θα γιορτάσουμε δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, χρόνια γεμάτα με case studies που "φωτίζουν" τη θετική πλευρά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, παράδειγμα ηγεσίας, είναι η πορεία του Προέδρου & CEO της Παπαστράτος, Χρήστου Χαρπαντίδη.

Το τέλος του χρόνου είναι παραδοσιακά περίοδος απολογισμών. Αναλογίζεσαι πόσα βελάκια βρήκαν τους στόχους, αν ήρθαν τα πράγματα όπως τα ονειρεύτηκες, τι θα ήθελες να βελτιώσεις και, παράλληλα, κάνεις νέα όνειρα για τη χρονιά που έρχεται. Τα όνειρα είναι προωθητική δύναμη στη ζωή. Όσο πιο πολύ ονειρεύεσαι, τόσα πιο πολλά πετυχαίνεις.

Το 2022 ήταν μια δυνατή χρονιά για το Fortune Greece. Την είχαμε σχεδιάσει βάζοντας ψηλά τον πήχυ, γιατί έχουμε συνείδηση ότι χωρίς πολλά όνειρα και λίγη ουτοπία, δεν υπάρχουν επαναστάσεις! Πολλά από τα «όνειρά μας» έγιναν πραγματικότητα. Και δεν υπάρχει πιο σπουδαία αφετηρία για το 2023 που μας χτυπάει την πόρτα, για να γιορτάσουμε – αισίως – τα 10 χρόνια επανέκδοσης του ιστορικού media business brand στην Ελλάδα.

Δέκα χρόνια πυκνά σε γεγονότα, γεμάτα εκπλήξεις, ανατροπές, πρωτόγνωρες εμπειρίες, που μας βοήθησαν να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και την αποστολή μας, να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να συνειδητοποιήσουμε ότι, εντέλει, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά, μετά την υγεία, είναι η δουλειά μας. Γιατί η δουλειά μας είναι καύσιμο ζωής «για μια ζωή που αξίζει να τη ζεις», που τροφοδοτείται από αγάπη, έρωτα, έμπνευση, όραμα, δημιουργία, στόχους, προοπτικές και όνειρα. Αυτά όλα είναι που μας κρατάνε ζωντανούς και δεν σπαταλούν, αλλά αντίθετα, πολλαπλασιάζουν την αξία του πολύτιμου χρόνου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Perfect 10!

Αυτά τα δέκα χρόνια, είχαμε την ευτυχία στο Fortune Greece να μάθουμε και να κάνουμε πολλά. Διευρύναμε τους ορίζοντές μας, τη γνώση και την ευελιξία μας, γνωρίσαμε από κοντά συναρπαστικούς ανθρώπους, εγκαινιάσαμε υπέροχες συνεργασίες, αναδείξαμε και «τιμήσαμε» τη θετική πλευρά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Και, κυρίως, συμπορευτήκαμε με ανθρώπους, ιδέες, ευκαιρίες και εταιρείες που κάνουν τη διαφορά σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Ανθρώπους που μοιράστηκαν και μοιράζονται μαζί μας το πάθος τους για δημιουργία, καινοτομία, εξωστρέφεια, ευημερία, κοινωνική συνοχή. Δυνατούς game changers που τολμούν, εκτίθενται, παίρνουν ρίσκα, εξελίσσονται, μετατρέπουν τη κρίση σε ευκαιρία, δημιουργούν αξία για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Αυτή η συμπόρευση είναι η περιουσία μας. Η περιουσία του Fortune, κυριολεκτικά και μεταφορικά… Ενός brand με παγκόσμια οπτική, που βαδίζει χέρι – χέρι με εκείνους τους επιχειρηματικούς ηγέτες, τους επιστήμονες, τους mindful leaders, που διαμορφώνουν τη βιομηχανία, το εμπόριο και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο. Που έχουν δεσμευτεί να φωτίζουν το δρόμο που οδηγεί στην μακροχρόνια βιωσιμότητα, και εμείς τους τιμούμε, με το χέρι κάθε συντάκτη στην καρδιά και το βλέμμα στο αύριο.

Τον Ιούλιο του 2023, θα έχουμε τη χαρά να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια του Fortune στην Ελλάδα, μαζί με τις εταιρείες – πρωταγωνιστές, με τις οποίες συμπορευόμαστε, και τους αναγνώστες μας, εσάς όλους που είστε η δύναμή μας, ο λόγος της ύπαρξής μας, η αιτία για να πάμε ακόμη πιο μπροστά.

Χρήστος Χαρπαντίδης: Η παράλληλη πορεία ενός game changer 

Όμως, τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε και να τιμήσουμε τη διαδρομή ενός επιχειρηματικού ηγέτη, με τον οποίο μοιραστήκαμε κοινές αξίες και αρχές, συμμεριστήκαμε την επιμονή, την αγωνία και τις προσπάθειες για την επιτυχία που προϋποθέτει το «όλοι μαζί». Ενός game changer που, επιπλέον, λειτούργησε ως πρότυπο ηγεσίας, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος από το 2015, ταύτισε το όνομά του με το μετασχηματισμό της ιστορικής καπνοβιομηχανίας σε εταιρεία τεχνολογίας και με επενδύσεις στη χώρα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, κράμα τόλμης και διορατικότητας, είναι ο ηγέτης που έστησε μια υποδειγματική ομάδα και χάρη στη δουλειά όλων μαζί, το 2023 η εταιρεία Παπαστράτος μετεξελίσσεται σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International (PMI) για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, το επιχειρηματικό αποτύπωμα που οδηγεί την εταιρεία Παπαστράτος στη Νέα Εποχή, μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. Δολάρια, 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ακόμη μεγαλύτερων αντοχών, ο Χρήστος Χαρπαντίδης ανέλαβε την εταιρεία Παπαστράτος το 2015 με καθαρό κύκλο εργασιών 274 εκατ. Ευρώ και παραδίδει την σκυτάλη στον Γιώργο Μαργώνη με 470 εκατ. Ευρώ. Ο ίδιος αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος Ευρώπης, με τομέα ευθύνης 12 χώρες και έδρα την Ελλάδα. Ψήφος εμπιστοσύνης της PMI – ενός πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα μας σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την επόμενη μέρα. Ο Χρήστος θα ηγείται του Διοικητικού Κέντρου των 12 χωρών: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας θυμηθούμε όμως γιατί ένα επιχειρηματικό media brand μιλάει σήμερα για τον Χρήστο: Τον Αύγουστο του 2015, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος και Επικεφαλής της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ευθύνη τις Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Το 2016 η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διευρύνεται προσθέτοντας στον τομέα ευθύνης του Χρήστου Χαρπαντίδη την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το 2017, ηγήθηκε της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα καινοτόμων προϊόντων καπνού της PMI και οδήγησε τον μετασχηματισμό της κορυφαίας ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας σε μια πρωτοπόρο παγκοσμίως εταιρεία τεχνολογίας. Το 2018 οι χώρες ευθύνης του ενισχύονται με την προσθήκη της Κροατίας και της Σλοβενίας φτάνοντας συνολικά τις 7.Το 2021 ηγείται επένδυσης 125 εκατ. Ευρώ και τo 2022 ολοκληρώνει επιπλέον επένδυση ύψους 125 εκατ. Ευρώ, που ξεπερνά συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Παράδειγμα ηγεσίας

Αν με ρωτήσετε ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, θα έλεγα ότι ξεχωρίζω δύο: α) Την καθιέρωση επί των ημερών του της Παπαστράτος ως εταιρεία αναφοράς στην Ελλάδα για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την απασχόληση, τιθασσεύοντας μια οικονομική κρίση, την πανδημία και την διαρκή αβεβαιότητα και β) του τρόπου που ασκεί ηγεσία.

Γιος αξιωματικού καταδρομών, που σπούδασε φυσικός, όταν πριν ένα χρόνο τον ρώτησα τι ρόλο έπαιξαν στη διαδρομή του οι σπουδές του στη Φυσική και οι διακρίσεις του στις πωλήσεις, τα είπε όλα σε 3 γραμμές: «Η επιστήµη της Φυσικής µε οδήγησε να αναγνωρίσω τη σηµασία και την αναγκαιότητα της έρευνας και της επιστηµονικής τεκµηρίωσης. Η θητεία µου στις πωλήσεις µού απέδειξε ότι, αν δεν ακούς τους ανθρώπους, δεν θα σε ακούσουν και εκείνοι ποτέ, όσο καλό και αν είναι αυτό που προτείνεις». Και πρόσθεσε το πιο σημαντικό: «Η τύχη όμως να ηγούµαι της Παπαστράτος, µού έµαθε ότι ηγέτης είναι αυτός που παραµένει διά βίου µαθητής του καινούργιου.»

Αν, λοιπόν, δει κανείς τη διαδρομή του, συνειδητοποιεί την τεράστια πρόοδο και προσωπική του εξέλιξη, σε ευθεία συσχέτιση με την εξέλιξη της ομάδας του και το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Παπαστράτος.

Μιας εταιρείας που πέρα από την κερδοφορία, αναδεικνύεται σταθερά Most Admired Company, Top Employer Company, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification, έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας και το 41% από τα C-suite στελέχη της είναι γυναίκες. Το 2022 κλείνει με δωρεά 18 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα της χώρας και ο Χρήστος Χαρπαντίδης παραμένει «παρών» στην Παπαστράτος, με διευρυμένο ρόλο. Ηγείται του Διοικητικού Κέντρου 12 χωρών της PMI και είναι μόνο 53 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ