Τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής με αφετηρία την Κνωσό

Τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής με αφετηρία την Κνωσό
Êíùóüò. Ç âüñåéá åßóïäïò ôïõ áíáêôüñïõ . ÁÐÅ / ÑÁÐÁÍÇÓ ÓÔÅÖÁÍÏÓ. A view of the northern entrance to the renowned Knossos archaeological site, near modern-day Irakleio, Crete. Knossos was the center of the seminal Minoan Civilization prior to the 12th century BC, the reason Crete is often referred to by historians and scholars as the "Cradle of Western Civilization". ANA / S. RAPANIS

Ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ανακάλυψαν μετά από καταγγελίες τουριστών ότι δεν κοβόταν ούτε μία απόδειξη.

Ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής το οποίο αποκαλύπτει την τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα tvxs.gr με αφορμή ελέγχους της εφορίας στο κατάστημα εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων διαπίστωσαν μετά από καταγγελίες τουριστών ότι το εν λόγω κατάστημα που ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού, κλέβει την… εφορία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεγκτές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο παριστάνοντας τους τουρίστες και διαπίστωσαν ότι οι οκτώ υπάλληλοι δεν έκοβαν ούτε μια απόδειξη. Όταν μάλιστα αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και ζήτησαν να κοπεί απόδειξη, ανακάλυψαν μέσω του TAXIS ότι η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην εφορία!

Οι υπάλληλοι απάντησαν μετά από συνεχείς ερωτήσεις ότι δεν είχαν χρόνο, λόγω φόρτου εργασίας, να κόβουν αποδείξεις, ενώ μετά από πιέσεις είπαν ότι αυτό το έκαναν εκτελώντας «άνωθεν» εντολές, χωρίς να προσδιορίσουν από ποιον προέρχονταν.

Συνεχίζοντας την έρευνα, αναφέρει το tvxs.gr, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα τους οποίους επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες όλο τον χρόνο υπάρχουν μόνο δύο ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην εφορία! Αναφέρεται, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «οι εισπράξεις από τις πωλήσεις που γίνονται στα καταστήματα των αρχαιολογικών χώρων αποστέλλονται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, χωρίς όμως επίσημα παραστατικά (θεωρημένες αποδείξεις και τιμολόγια) που να αποδεικνύουν την ακρίβεια των συναλλαγών και των αναφερόμενων και αποδιδόμενων ποσών».

Απαντώντας στην ερώτηση για πώς ελέγχονται, οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι δίνεται αποτίμηση των πωλήσεων με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία και το ποια και πόσα προϊόντα έχει προμηθευτεί το κατάστημα. Όμως, όπως διαπιστώθηκε, το εν λόγω κατάστημα δεν εκτελούσε καν απογραφή.

Το αποκορύφωμα αυτής της ιστορίας ήταν πως ούτε οι δύο αυτόματοι πωλητές με σουβενίρ, εντός του αρχαιολογικού χώρου, έδιναν κάποια απόδειξη, ενώ στάθηκε αδύνατο να ταυτοποιηθεί ο επιχειρηματίας που τα εκμεταλλεύεται.

Απατώντας στην ιστοσελίδα tvxs.gr, η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) κυρία Ασπασία Λούβη – Κίζη δήλωσε ότι η υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, εξέδωσε ανακοίνωση προαναγγέλλοντας «Μηδενική ανοχή σε όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν σέβονται το δημόσιο συμφέρον». Στην ίδια ανακοίνωση υπουργός συμπλήρωσε: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

Μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό στην Κνωσό, οι ελεγκτές καταλόγισαν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνον μέσα σε μία ημέρα) και συνεχίζουν την έρευνα της υπόθεσης για τον εντοπισμό και ενδεχόμενων άλλων φορολογικών παραβάσεων.

Πηγή: tvxs.gr